Tippek költözéshez várandósan

2017. december 18.

Tippek költözéshez várandósan

Bizonyára a legtöbb ember elgondolkozott már azon, hogy az új otthon megtalálása és a költözés nem egyszerű feladat. Ez hatványozottan igaz várandós kismamák esetében is, hiszen kevés dolog stresszesebb annál, mint terhesen költözni.

A váratlan émelygéstől kezdve egészen a komoly fáradtságig, a terhesség komoly feladat elé állítja a költözni vágyó nőket. Az Interneten rengeteg rémtörténettel találkozhatnak a kismamák, de nem kell, hogy a költözés rémálommá váljon. Igaz, hogy a költözés lebonyolítása sok esetben nem zökkenőmentes, de megfelelő tervezéssel és segítséggel (pl.: költöztetők, család, barátok, férj), könnyedén levezényelhető a költözés, csupán néhány apróságra kell odafigyelni.

Korábbi cikkünkben részleteztük, hogyan tehetjük könnyebbé a költözést, ha gyermekeink vannak, ezúttal viszont praktikus tippekkel és tanácsokkal szeretnénk szolgálni a költözés előtt álló kismamáknak is.

1. Tervezzünk előre!

Mint minden egyéb esetben a siker kulcsa a tervezés. Terhesség esetén érdemes akár hónapokkal a költözés előtt elkezdeni a tervezést annak érdekében, hogy később elkerüljük a felesleges fejfájást és kapkodást.

Kezdésként készítsünk egy részletes listát, amelyre minden szükséges feladatot írjunk fel: takarítás, pakolás, költöztető cég kiválasztása stb.) Hogy biztosan zökkenőmentes legyen a költözés, a listára kerüljön fel egy úgynevezett „személyes lista” is, amelyre minden fontos, személyes teendőt írjunk fel. Ilyen például az új lakóhelyhez közeli szakorvos kiválasztása is. Listakészítéssel minimalizálhatjuk az esetleg kellemetlenségeket, nem kell aggódnunk, hogy elfelejtünk valamit.

2. Keressünk új orvost!

Orvos felkeresése költöztetés előtt

Ha új városba vagy a régi lakóhelyünktől távoli helyre költözünk, az egyik legfontosabb feladat egy új, megfelelő orvos keresése. Aki már próbált időpontot foglalni egy orvosnál új páciensként az tudja, hogy sokszor hónapokba telik bejutni az orvoshoz.

Ezért fontos, hogy időben kezdjük el keresni az új orvost. Kezdésként gyűjtsük össze, hogy milyen szempontokat szeretnénk figyelembe venni, majd nézzük végig a helyi kórházakat. Ha megtaláltuk a megfelelő egészségügyi intézményt, ami első látásra minden elvárásunknak megfelel, mihamarabb foglaljunk időpontot a kiválasztott orvosnál.

Természetesen ha magánorvost szeretnénk, erre is van lehetőség és ez esetben az idő miatt sem kell aggódnunk. A legtöbb magánintézménynél van lehetőség előzetes – sok esetben online – időpontfoglalásra és a választott időpontban soron kívül fogadják az újonnan érkező pácienseket is. Korábbi orvosunktól is kérhetünk segítséget, megkérdezhetjük, tud-e ajánlani valakit, ismer-e jó orvosokat az adott településen.

Ha sikerült időpontot kérnünk, hívjuk fel korábbi orvosunk rendelőjét és jelezzük a költözés miatt szükségessé vált orvosváltást valamint kérjük meg az asszisztenst, hogy a korábbi orvosi vizsgálatok eredményét küldje át az új orvosnak. Fontos, hogy TB által finanszírozott és magánorvosi vizsgálat, illetve a praxisba bejelentkezés esetén is elkérhetik a páciens lakcímkártyáját, ezért győződjünk meg róla, hogy bejelentkezéskor a lakcímkártyán már az új cím szerepel.

3. Csökkentsük a stresszt!

Habár a költözés sokszor komoly stresszel jár, várandósan az a legfontosabb, hogy a kismama a lehető leghatékonyabban elkerülje a stresszt és a lakhelyváltással járó szorongást, idegeskedést, hiszen az sem az anyára, sem a babára nincs jó hatással.

Mindig első számú szempont legyen a kismama jóléte, minden más – így a költözés is – csak másodlagos. Néhány hasznos tanács a stressz elűzésére költözés közben:

  • Maradjunk aktívak! Iktassunk be napi sétákat vagy jógázzunk. Minden olyan mozgásforma ajánlott, ami megnyugtatja a testet és a lelket, segít csökkenteni a kortizol szintet és segít elcsendesíteni az elmét. Természetesen minden esetben konzultáljunk kezelőorvosunkkal!
  • Olvassunk könyvet!
  • Vacsorázzunk a barátainkkal! A szerettek, barátok társasága az emberek többségére nyugtatóan hat.
  • Jutalmazzuk magunkat! Időnként érdemes beiktatni úgynevezett „kényeztető” napokat várandós kismamaként is. Egy terhesmasszázs kiváló választás lehet a pihenésre vágyó kismamák számára.
  • Aludjunk eleget! Törekedjünk 8 óra zavartalan alvásra minden éjjel. Természetesen az alvás időtartamát egyéni szüksegleteink szerint is meghatározhatjuk, a lényeg, hogy az alvás minősége megfelelő legyen és reggel pihenten ébredjünk.

4. Figyeljünk a test jelzéseire!

Várandósan a test egyértelmű jelzéseket ad, nincs ez másként költözéskor sem. A költözés érzelmileg és fizikailag is megterhelő feladat, de fontos, hogy ne hajtsuk túl magunkat. Ha elálmosodunk, aludjunk néhány órát, ha szédülünk, üljünk le. A baba és a mama egészségének megőrzése érdekében a megfelelő táplálkozás és az elegendő folyadékfogyasztás terhesen különösen fontos!

5. Kerüljük a vegyszerek használatát!

Vegyszerek használatának elkerülése várandósan

A költözéssel párhuzamosan óhatatlanul előkerül a takarítás kérdése is. Fordítsunk kiemelt figyelmet a tisztítószerekre. Használjuk természetes összetevőkből készült, parabénmentes tisztítószereket, ha van rá megoldás. Takarításkor mindig viseljünk kesztyűt.

6. Várjunk a babaholmik vásárlásával

Abban az esetben, ha nem a szülés előtti utolsó pillanatban kerül sor a költözésre, célszerű elhalasztani a babaholmik vásárlását a költözés utáni időszakra. Ezzel pénzt, időt és helyet is spórolhatunk. A költözés során nem kell aggódni a holmik súlyából adódó esetleges többlet költségek miatt. Ha pedig kevesebb holmit kell bedobozolni, azzal időt és helyet spórolunk.

7. Hívjunk segítséget!

Ha úgy döntünk, hogy magunk pakoljuk dobozokba a tárgyakat, érdemes rokonok, barátok segítségét kérni. Készítsünk listát azokról a tárgyakról, amiket szeretnénk magunkkal vinni új otthonunkba és a lista alapján szisztematikusan haladjunk előre.

Korábbi cikkeinkben hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze, hogyan csomagoljuk be például az étkészletet, a késeket és a könyveket.

8. Bízzuk profi költöztetőkre a munkát!

Várandósan, amennyire csak lehet kerüljük a nehéz tárgyak, bútorok emelgetését. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbírkózni a feladattal, kérjük szakemberek segítségét!

A választott költöztető cég alkalmazottai elvégzik a munkát a költözködők helyett. Fontos, hogy minden elszállítani kívánt tárgyról tájékoztassuk a költöztető céget, címkézzük fel a dobozokat, jelöljük a törékeny tárgyakat. Az ajánlatkérés során mindenképpen említsük meg, ha kiemelkedően nehéz tárgyakat, pl.: zongorát is szeretnénk elszállíttatni.

A költöztető cég szakemberei gyorsan, zökkenőmentesen elvégzik a munkát, így a kismamának nincs más dolga, minthogy önmagára, a családjára és születendő gyermekére koncentráljon.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter