Hogyan csomagoljunk és szállítsunk sérülékeny tárgyakat?

2018. március 12.

Sérülékeny tárgyak csomagolása és szállítása

Ha költözésre kerül a sor egy család életében a legtöbb ember fejében rengeteg kérdés merül fel.

Vajon meg tudom oldani egyedül? Hívjak segítséget? Hogyan álljak neki a csomagolásnak? Egyáltalán mire lesz szükségem a csomagoláshoz és a szállításhoz? Hogyan óvjam meg a saját és az ingóságaim épségét?

Megannyi kérdés, megannyi kétely ébred ilyenkor az emberekben és sokszor ezek a bizonytalanságok generálják a stresszt, amitől az egész költözés rémálommá válik. Ha belegondolunk, ismerőseink, barátaink sokszor szánakozó pillantásokat vetnek rá, ha közöljük, hogy új helyre, új városba, esetleg másik országba költözünk.

Ennek oka, hogy szinte mindenkibe a stresszes költözés képe él, ami legtöbb esetben a rossz tapasztalatokból, élményekből ered. A költözésnek azonban nem feltétlenül kell stresszesnek lennie, sőt. Megfelelő tervezéssel, felkészüléssel és kivitelezéssel az egész folyamat könnyedén lebonyolítható.

Az első és legfontosabb feladat, hogy végiggondoljuk, melyek azok a tárgyak, amiket mindenképpen szeretnénk magunkkal vinni új otthonunkba. Ez a kérdés általában akkor merül fel, mikor az a bizonyos új otthon egy másik országban van és nemzetközi költöztetést kell lebonyolítanunk. Ilyen esetben nagyon oda kell figyelni a szabályok, a különféle súlykorlátozások betartására.

De olyan is előfordulhat, hogy régi lakhelyünket is megtartjuk csak például családbővülés miatt egy nagyobb, tágasabb ingatlanba költözünk. Ilyenkor sincs feltétlenül minden egyes tárgyra szükségünk. Tehát a legfontosabb a tervezés.

Ez fokozottan igaz, ha például televízió készüléket, festményeket vagy például üvegből készült, törékeny, sérülékeny értéktárgyakat szeretnénk eljuttatni egyik helyről a másikra.

Ebben az esetben célszerű professzionális költöztető cégre bízni a csomagolást és a szállítást is. Igaz, hogy egy költöztető cég megbízása plusz költséget jelent, de a megtakarított idő és energia valamint a tudat, hogy értékeink biztonságban vannak megfizethetetlen.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan információt, melyek hasznosak lehetnek minden bizonytalan költöző számára.

Hogyan csomagoljuk és szállítsuk a TV-t?

tv szállítas és csomagolás

Mint már említettünk, a tévé és egyéb elektronikai készülék csomagolását érdemes szakemberekre bízni, de néhány lépést magunk is elvégezhetünk. A TV általában az egyik legutolsó tárgy, amit a költözők becsomagolnak, hiszen a szórakozást, kikapcsolódást biztosítja a stresszes költözés közepette is.

Emiatt sokszor kapkodva csomagoljuk be ezt az egyébként igen sérülékeny eszközt. A hibák elkerülése végett érdemes megfogadni néhány egyszerű tanácsot. Első lépésként célszerű fényképet készíteni a készülék hátuljáról, így biztosan tudni fogjuk, melyik vezetéket, hova kell visszahelyezni.

Nyomtassuk ki a fotót és csomagoljuk a TV mellé, így biztosan nem fog elveszni a költözés okozta kavarodásban. Áramtalanítsuk a készüléket és tisztítsuk meg a portól, szennyeződésektől egy puha, száraz kendővel.

A súrlódó porszemcsék megkarcolhatják a képrenyőt és eltömíthetik a belső elektronikát. Ezt jobb megelőzni. Az úgynevezett laposképernyős tévék egyre vékonyabbak és könnyebbek lesznek azonban ne hagyjuk, hogy ez megtévesszen minket.

A készülék nagy része egy hatalmas üvegfelület, amit nem véd vastag burok, emiatt a TV a legsérülékenyebb eszközök kategóriájába sorolandó. Épp ezért rendkívül fontos a körültekintő csomagolás költözés előtt.

 1. Tegyük a TV készüléket egy megfelelő dobozba – ha még megvan a készülék eredeti doboza a habszivacs ütközökkel nem kell sokat gondolkodnunk, egyszerűen tegyük vissza a TV-t a dobozába. Ha nincs meg a saját doboza, vegyünk egy strapabíró kartondobozt, amit kifejezetten TV-k csomagolására és szállítására fejlesztettek ki.

  Mérjük le a TV készüléket átlósan, így megtudhatjuk, pontosan mekkora dobozra lesz szükségünk. Fontos, hogy a doboz ne legyen sokkal nagyobb, mint a TV, de azért maradjon elegendő hely a csomagolóanyagoknak. A lényeg, hogy a készülék ne tudjon hánykolódni a dobozban a szállítás közben.

  A dobozt alját kibélelhetjük buborékflóliával, a tetejét ragasztószalaggal rögzítsük és az oldalára tegyünk egy címkét „törékeny” vagy „TV” felirattal.

   
 2. Takarjuk le a TV-t – ha nincs meg az eredeti porvédőfólia, takarjuk le a TV-t egy tiszta, puha pléddel vagy takaróval. Lehetőleg olyan takarót használjunk, amin nincsenek gombok vagy egyéb kiálló elemek, mert ezek megkarcolhatják a készüléket a szállítás során.

  Rögzítsük a takarót a készülékhez egy kötéllel vagy ragasztószalaggal, hogy ne tudjon elmozdulni.Fontos, hogy a rögzítő eszköz ne érintkezzen közvetlenül a TV-vel. Ha biztosra szeretnénk menni, vonjuk be a becsomagolt TV-t buborékfóliával és azt rögzítsük ragasztószalaggal. Így elkerülhetjük, hogy a ragasztószalag hozzáérjen a készülékhez.

   
 3. Tartsuk álló helyzetben a TV-t – ha a TV-t becsomagoltuk, függőlegesen csúsztassuk be a szállításra kijelölt dobozba. Ha nagyobb TV-nk van, mindenképpen hívjunk segítséget.

  Fontos, hogy a laposképernyős TV-ket álló helyzetben szállítsuk, hogy semmiképp se nehezedjen nyomás az üvegfelületre, mert az maradandó károsodást okozna. Különösen körültekintően kell eljárni plazma TV-k esetében, mert a kétrétegű üvegből álló képernyő rendkívül nehéz és törékeny.

  Szállítás során érdemes figyelni a páratartalomra is. A sérülékeny elektronikai alkatrészek érzékenyen reagálhatnak a páratartalom változására ezért érdemes klimatizált járműt választani a költöztetéshez.

Hogyan csomagoljunk és szállítsunk festményeket, műalkotásokat, sérülékeny tárgyakat?

Festmény, műalkotás költöztetés, szállítás

A TV-vel ellentétben a keretes festmények és egyéb műalkotások a legelső olyan tárgyak, amelyeket becsomagolunk, ha költözésre készülünk. Ha nagyobb fotót vagy vászonképet akarunk becsomagolni fektessük a műalkotást arccal lefelé egy darab buborékfóliára és tekerjük körbe a fóliával legalább kétszer.

Ragasztószalaggal rögzítsük a fóliát. Ezután helyezzük a képet egy dobozba, amely nem sokkal nagyobb, mint maga a festmény és zárjuk le a dobozt. Mivel a műalkotások, festmények általában elég nehezek, fontos, hogy a dobozok alját megerősítsük ragasztószalaggal és ne tegyünk túl sok képet egy dobozba.

A fennmaradó helyet béleljük ki puha takarókkal, párnákkal, plüss állatokkal. A doboz minden oldalára írjuk fel egy élénk színű jelölőfilccel a „törékeny” szót. Így biztos, hogy a költöztető cég szakemberei fokozott óvatossággal fognak bánni a dobozzal.

Érdemes minden dobozra ráírni, hogy milyen műtárgyakat tartalmaz és, hogy melyik helyiségbe fognak kerülni új lakhelyünkön. Ezzel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és a költöztetők munkáját is.

Fontos, hogy a TV készülékhez hasonlóan a szállító furgonba a festményeket álló helyzetben rakodjuk be, így csökkenthetjük a sérülés veszélyét. A nagyobb, keretes festményeket érdemes két matrac, kanapé vagy más kárpitozott bútor közé beállítani.

A lényeg, hogy ne tudjon elmozdulni a festmény szállítás közben. Tükrök és egyéb sérülékeny tárgyak csomagolásakor és szállításakor is hasonlóan járjunk el.

A fentiekből is látszik, hogy a nagyobb méretű, sérülékeny tárgyak csomagolása és szállítása nem gyerekjáték, ezért érdemes ezt a feladatot költöztető cégre bízni. Ha költözés előtt áll és elbizonytalanodott vagy kérdése van a csomagolás vagy szállítás folyamatával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink igyekeznek mindenben segíteni.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter