Hogyan készüljünk fel nemzetközi költöztetésre?

2017. augusztus 10.

nemzetközi költöztetésre hogyan készüljünk fel - visszuk.hu

A nemzetközi költöztetésre való felkészülés egy komoly, felelősségteljességet igénylő és nem utolsó sorban kimerítő, megterhelő feladat. Azonban ha előtte alaposan átgondoljuk a teendőket, nem érhet minket meglepetés. A költözés sok időt, energiát és pénzügyi ráfordítást igényel, melyeket könnyen minimalizálhatunk, ha betartunk néhány egyszerű szabályt.

Ezen szabályok betartásával és a tanácsok megfogadásával sok negatívumtól megvédhetjük magunkat és a környezetünket.

A következőkben néhány általános tippet részletezünk, melyek segítségünkre lehetnek a költözés folyamatát megelőző időszakban. Felkészülés során ezeket mindenképpen ajánlott figyelembe venni, mert sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Általános tanácsok nemzetközi költöztetés esetére

Tervezzünk előre!

Természetesen sem a belföldi sem az országhatárokon átnyúló költöztetés nem történik spontán. Ezek fontos, jelentőségteljes lépések egy ember vagy egy család életében, ami pontos tervezést igényel, mely során érdemes odafigyelni minden apró részletre.

Számolnunk kell a csomagolással, biztosítással, biztonsággal, a költözés időtartamával, a célállomás jellegével, távolságával és figyelembe kell vennünk, mit engedhetünk meg magunknak. Próbáljunk mindig olyan megoldást választani, ami hatékony és egyben pénztárca kímélő is.

Épp ezért a legtöbb professzionális költöztető cég – ahogy a mi cégünk is – kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek egyedi igényeire és ennek megfelelően személyre szabott árajánlatot készítenek az érdeklődők számára.

Vegyük figyelembe az érintett ország / országok szabályait

Minden országnak megvannak a saját, költöztetésre vonatkozó szabályai, amiket célszerű figyelembe vennünk székhelyünk áthelyezése során. Első és talán a legfontosabb kihangsúlyozni, hogy külföldi autópályákon rendkívül sok az ellenőrzés, ezért minden jogszabálynak meg kell felelni.

Számos profi költöztető céghez hasonlóan cégünk természetesen minden szabálynak megfelel. Kiemelten fontos kideríteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak ránk, költözőkre, ha egyik országból a másikba költöztetjük át tárgyainkat. Ha megszegjük ezeket a szabályokat, könnyen elkobozhatják az értékeinket vagy az azokat szállító járművet.

Visszuk.hu elsősorban az Európai Unió területén bonyolít le költöztetéseket valamint Svájcban és Norvégiában. Fontos kiemelni, hogy utóbbi két országban vámoltatni kell a költöztetni kívánt dolgokat, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy használt lakossági ingóságok után nem kell vámot fizetni. Egyes esetekben a vám ügyintézésnek díja lehet, illetve van ahol depozitot is elkérnek.

Erről mindenképpen érdemes tájékozódni még a költözés megkezdése előtt. Cégünk minden esetben szakszerű, mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Nemzetközi költöztetés esetén legalább két sofőrt küldünk, akik elvégzik a fel-, és lepakolást is, így ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy féltett tárgyaik épségben és időben elérik a kívánt desztinációt.

Válasszuk ki a költöztető céget!

Sajnos a piacon jelentek meg olyan szolgáltatók, akik nem felelnek meg az előírt szabályoknak. Néhány cég olyan szolgáltatásokra köt szerződést, amelyeket a későbbiekben egyáltalán nem, vagy nem megfelelően teljesít, ami meglehetősen rossz élmény egy ügyfél számára, sokszor annyira, hogy sosem felejti el és a jövőben sokkal bizalmatlanabb lesz, ha ismét költözésre kerül a sor.

Ha nem szabálykövető, törvényileg szabályozott céggel kötünk szerződést akár csalás vagy más bűncselekmény áldozatává is válhatunk tudtunkon kívül.

A cégleírás mellett mindig olvassuk el a korábbi ügyfelek véleményeit is.

Fontos, hogy ezek valós vélemények legyenek valós ügyfelektől, amit a cég bizonyítani is tud. Alaposan nézzünk körül helyi fórumokon, ahol korábbi vagy jelenlegi ügyfelek osztanak meg egymással és az érdeklődőkkel hasznos információkat, tudnivalókat és tapasztalatokat az adott céggel és annak szolgáltatásával kapcsolatosan. Ezek a tapasztalati információk rendkívül hasznosak egy költözés megtervezésekor és segítségükkel könnyebb eldönteni, melyik cég a megfelelő. A mi cégünk minden előírásnak megfelel, velünk biztonságban költözhet.

Készítsünk listát!

Ha előre számba vesszünk pontosan melyek azok a személyes tárgyak, amiket költöztetőkre szeretnénk bízni, nagyban megkönnyíthetjük mind a magunk mind a szolgáltatók dolgát. Egy listával a kezünkben biztosak lehetünk benne, hogy semmi nem marad ki, semmit nem hagyunk ott régi lakhelyünkön.

Különítsük el a fontos iratokat, dokumentumokat a többi csomagtól

Nem árt figyelembe vennünk azt a fontos tényt, hogy költözködés során időként – például határátlépésnél - szükségünk lehet bizonyos iratokra. Csomagolás során figyeljünk, hogy a személyigazolványt, jogosítványt, útlevelet és egyéb fontos személyes iratot külön pakoljuk egy tárcába, kézitáskába vagy egy hátizsákba, hogy azok mindig kéznél legyenek, könnyen hozzáférhető helyen.

Egyeztessük a biztosítási feltételeket a költöztető céggel

Bizonyos szolgáltatók csak abban az esetben vállalnak garanciát a költöztetésre, ha a saját embereik végzik a csomagolást is. Ilyen esetben érdemes lehet másik szolgáltatót keresni vagy külön biztosítást kötni a költöztetni kívánt értékekre. Cégünk minden esetben garanciát vállal az elvégzett munkára. Sokéves tapasztalattal bíró kollégáink igyekeznek minden egyedi igényt kielégíteni.

Töröljük le a port a tárgyakról

Célszerű még költözés előtt kitakarítani az egyes helyiségeket, letörölni a port a bútorokról és egyéb felületekről. Ezzel nagymértékben megkönnyíthetjük munkánkat, hiszen a célállomáson sokkal gyorsabban és könnyebben a helyükre kerülhetnek tárgyaink, ha azok tiszták. Illetve nem kell egyből portalanítással foglalkoznunk a megérkezés után.

Ha sok tárgyról van szó, érdemes felosztani még csomagolás előtt, hogy melyik nap melyik helyiségeket takarítjuk ki, ezzel elkerülhetjük azt, hogy kifussunk az időből.

Figyeljünk a súlyra!

Komoly bírságra számíthatunk, ha a teherautón lévő holmik súlya meghaladja a jogszabályokban előírt határértéket. Ez az egyik leggyakoribb probléma, ami nemzetközi költöztetés kapcsán felmerül.

Olyan esetekben, mikor ügyfeleink külföldről költöznek haza, Magyarországra, sajnos nem áll módunkban előzetes felmérést végezni, ezért mindig arra kérjük ügyfeleinket, hogy mérjék le a szállítani kívánt dobozok súlyát egy arra alkalmas szobai mérleggel és ez alapján készítsenek egy listát a lehető legnagyobb részletességgel.

Erre főként azért van szükség, mert komoly kellemetlenséget jelent az ügyfél és a szolgáltató oldaláról is, ha a helyszínen derül ki, hogy valami nem fér fel a költöztető járműre. Természetesen cégünk igyekszik megóvni ügyfeleit mindenféle kellemetlenségtől, ezért a biztonság kedvéért minden teherautónkon van mérleg és a költöztetést végző kollégák berakodás közben folyamatosan mérik a dobozok súlyát.

Csomagolóanyagok

Költöztetéshez használható csomagolóanyagok

Fontos, hogy minden legyen alaposan becsomagolva, hisz a hosszú úton való rázkódás semminek sem tesz jót. Számtalan csomagolóanyag fellelhető a piacon. Az alábbiakban felsorolunk párat, melyekkel garantáltan könnyen megy majd a csomagolás.

 • Dobozok: sok dobozra van szükség költözéskor. Fontos, hogy új, sérülésmentes dobozokat válasszunk, hogy elkerüljük tárgyaink sérülését a hosszú út során.
   
 • Takarók, plédek: a takarók kiváló védelmet nyújtanak dobozaink számára a teherautó platójára terítve. Használatukkal tompítható a rázkódás ereje. Kárpitozott, drága bútorokat is védhetünk takarókkal.
   
 • Buborékfólia: a tökéletes anyag, ha törékeny tárgyainkat akarjuk megvédeni. A világ minden pontján használják, praktikussága miatt rendkívül népszerű anyag. Antisztatikus változata is ismert, melyet elsősorban elektronikai cikkek csomagolására használnak. Ha nincs kéznél buborékfólia, bizonyos tárgyakat csomagolópapírral is bevonhatunk, így megvédhetjük őket a külső behatásoktól. A csomagolás mellett kitöltő anyagként is tökéletes funkcionál a papír. A dobozokban az üres tereket célszerű papírral vagy hungarocell golyókkal kibélelni, hogy a benne lévő tárgyak ne ütődjenek sem egymáshoz sem a doboz falához.
   
 • Nagy teherbírású ragasztószalag: általában a dobozok lezárására, megerősítésre használják. Használatukkal megelőzhető, hogy a dobozok az illesztési pontokon szétszakadjanak, ami egy meglehetősen gyakran előforduló probléma.
   
 • Jelölőtoll: segítségével megjelölhetjük az elkészült dobozokat. Ráírhatjuk, melyik helyiség tárgyait tartalmazza, mely nagy könnyebbséget jelenthet kipakolásnál.
   

Költöztetési kisokos főbb helyiségekre bontva

Konyha – a legproblémásabb helyiség

konyha költöztetés

A konyhai fiókok, szekrények becsomagolása valószínűleg az egyik legnehezebb feladat a költözés során. Ezen felül fontos, hogy a konyhai eszközöket, gépeket is megfelelően csomagoljuk, hiszen ezek többsége rendkívül sérülékeny.

Mint minden helyiségre, a konyhára is érvényes az alapelv, hogy „csak azt vigyük, amire valóban szükség van”. Sokszor nem könnyű megítélni, mi az, amitől meg kéne válnunk, ezért célszerű már hetekkel a költözés előtt elkezdeni kiválogatni a feleslegessé vált holmikat (pl.: sosem használt fánksütő, elektromos raclette sütő stb.).

Ezeket akár külön dobozokba is csomagolhatjuk, elajándékozhatjuk vagy eladhatjuk interneten. Ugyanezen elv alapján csoportosíthatjuk a gyakran és kevésbé gyakran használt dolgokat is, ezzel is megkönnyíthetjük a kicsomagolást a célállomáson.

Konyhák „csomagolása” esetén kiemelt figyelmet kell szentelnünk a tányérokra, evőeszközökre is. A törékeny tányérokat célszerű egyesével is becsomagolni pl. buborékfóliába mielőtt dobozba kerülnek, így elkerülhető, hogy egymáshoz koccanjanak az utazás alatt.

Ugyanez érvényes a konyhai kis-, és nagygépekre is. Áramtalanítás és dobozba kerülés után a dobozban keletkező üres tereket béleljük ki hungarocell golyókkal vagy papírral, hogy megvédjük az eszközöket a sérülésektől, karcolódástól.

Hálószoba – az időigényes helyiség

Minden helyiség, de legfőképpen a hálószoba bútorainak, tárgyainak bedobozoláskor a legfőbb kulcsszó az idő. Szánjuk elegendő időt a pakolásra, így elkerülhetők a kapkodásból eredő károk és kellemetlenségek. Az előretervezés, listakészítés itt is sokat segíthet.

Kezdjük a törékeny dolgokkal. Ezek általában kisebb dobozokban is elférnek és hamarabb is becsomagolhatók, mint a nagyobb tárgyak. Külön ügyeljünk a matrac, az ágynemű és a ruhák becsomagolására.

Költözés után az új helyen ezek kerülnek legelőször kicsomagolásra, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban lesznek a szállítás után. A matracra húzunk direkt erre a célra kapható matracvédő fóliát. Az ágyneműket és ruhákat mossuk ki és jelöljünk ki külön ruhás és ágyneműs dobozokat.

Hajtogassuk össze ruháinkat, amennyire csak lehet. Ezzel rengeteg helyet spórolhatunk. Használhatunk vákuum-os zsákokat is, melyekben légmentesen tárolhatjuk ruhaneműinket és még több helyet nyerhetünk.

A nagyobb bútorok szétszerelése már komolyabb feladat. Bonyolultabb bútorok esetén célszerű szakembert hívnunk, aki szakszerűen, sérülésmentesen szétszereli a bútort. Ezután már csak be kell csomagolnunk az egyes elemeket, melyekhez lehetőleg nagyobb, masszív dobozokat használjunk.

Költözés előtt takarítás

Ha elköltözünk egy házból vagy lakásból ajánlott kitakarítani a használt helyiségeket. Ez nem csak igényesség szempontjából fontos, hanem komoly büntetést is elkerülhetünk, ha például bérleményről van szó.

Takarítócéget is felkérhetünk, de akár mi magunk is elvégezhetjük a feladatot. Természetesen ki- és bepakoláskor cégünk minden alkalmazottja kiemelt figyelmet fordít arra, hogy régi és leendő otthona is a lehető legtisztább maradjon.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter