Költözés macskával – hogyan készítsük fel lakhelyünket és kedvencünket a költözésre

2017. szeptember 22.

Költözés macskával - visszuk.hu

A legtöbb ember számára a költözés egyáltalán nem könnyű, sőt rendkívül nehéz és megterhelő feladat. Alapos előkészületet és tervezést igényel, különösen, ha egy macska is velünk tart új lakhelyünkre.

Sokak szeretik a nyüzsgést és izgatottan várják a költözés napját, de a macskák általában nem viselnek jól semmilyen változást. Miért?

Mert ezek az állatok imádják a napi rutin kiszámíthatóságát, állandóságát és már az is kizökkenti őket, ha egyetlen étkezés elmarad vagy nem a szokott időben történik. Meglehetősen rémisztő lehet tehát kis kedvencünk számára, ha a költözés napján felbukkan egy csapat idegen, furcsa, szögletes tárgyakkal a kezükben és a macskánk szeme láttára semmisítik meg és rendezik át jól megszokott birodalmát.

Ezt egyetlen állat - és sok ember - sem viseli jól, de szerencsére van pár módszer, amit ha betartunk, sokkal élvezetesebbé tehetjük a költözést nem csak magunk, de a kis kedvencünk számára is.

A következőkben igyekszünk hasznos tanácsokat adni a költözés előtt álló macskatulajdonosoknak, hogy a lehető legkevesebb stresszel tudják lebonyolítani a lakhelyváltoztatás folyamatát.

Felkészülés a költözésre

Hogyan költözzünk macskával? Teszik fel naponta emberek százai ezt a macskák számára igencsak ijesztő kérdést.

Mindennek az alapja a jó tervezés.

Kezdésnek válasszunk ki egy csendes helyiséget lakásunkban, lehetőleg a fürdőszobát vagy a hálószobát egy héttel a költöztető cég megérkezése előtt. Célszerű olyan helyiséget kijelölni, ahol nem érhetik váratlan meglepetések az állatot, ahol biztonságban érezheti magát és nyugodtan pihenhet.

Miután megvan a szoba, változtassuk cica lakosztállyá: tegyük be oda az etető és itató tálkáját, a fekhelyét, az alomtálcát, a kaparófát és a kedvenc játékait. Mivel a macskák egyik legfontosabb érzékelési módja a szaglás, az ismerős tárgyak elhelyezésével könnyen rávezethetjük arra, hogy hol szeretnénk, ha ideje nagy részét töltené. Etessünk cicánkat a szokott időben, de már az új helyiségben, így a kedvencünk megszokja a helyszínváltozást.

A költözés napjának előestéjén etessük meg macskánkat a kedvenc csemegéjével, majd zárjuk be az ajtót és az ablakokat. Ez elsőre kegyetlenségnek tűnhet, de mindenképpen praktikus megoldás.

Így ugyanis elkerülhetjük, hogy szőrös barátunk kirohanjon az ajtón, miközben épp a dobozokat pakoljuk a költöztető furgon platójára. Sok macskát ilyenkor akkora stressz ér, hogy ijedtükben el is tévedhetnek a szabadban.

Ez különösen a kizárólag lakásban tartott macskákra jellemző.Ha a kijelölt helyiség ajtaja nem zárható, figyelmeztessük a költözésben segédkezőket, barátokat, rokonokat vagy a költöztető cég munkatársait, hogy kedvencünk odabent tartózkodik, ezért lehetőleg azt a szobát kerüljék el és még véletlenül se nyissák ki az ajtót.

Így megkímélhetjük doromboló barátunkat a ház többi részében zajló zűrzavartól. Mielőtt a költöztetők benyitnának a szobába, tegyük egy megbízható szállítóeszközbe a macskát.

Macska megnyugtatása költözéskor

Hogyan nyugtassunk meg egy macskát költözéskor?

Az előzőekben említett szállítóeszköz rendkívül fontos állatunk számára. Egy kartondoboz nem megfelelő erre a célra még akkor sem, ha macskánk szeret kartondobozokban heverészni.

A költözéssel járó stressz hatására kedvencünk könnyedén szétszakíthatja a dobozt és elszaladhat. A szállítóeszköz mérete is fontos, főleg, ha hosszú az út új lakhelyünkig.

Ne zárjuk se túl nagy se túl kicsi szállítóbokszba kedvencünket. Ha több órás útra készülünk, célszerű friss vizet és némi ételt is bekészíteni macskánk számára, de ha kedvencünk rosszul viseli az utazást, inkább még a költözés előtti este etessük alaposan.

A szállítóeszközt mindig a hátsó ülésre tegyük, ne a csomagtartóba vagy a költöztető furgon rakterébe. A sötétség és az emberi közelség hiánya csak még jobban megijesztené állatunkat.

Általános szabály, hogy ha az út során megállunk, soha ne hagyjuk kedvencünket a járműben, mert még akkor is hamar felforrósodhat az utastér levegője, ha kint csupán húsz fok körüli hőmérsékletet mérünk. Soha ne hagyjunk élőlényt parkoló járműben! Utazás közben ne nyissuk ki a szállítóeszköz ajtaját.

Hogyan szoktassuk hozzá macskánkat az új környezethez?

A célállomáson az első és legfontosabb teendő, hogy ismerős környezetet teremtsünk kis kedvencünk számára. Lehetőleg azokat a bútorokat pakoljuk ki a furgonból elsőként, amiket a macska ismer és vegyünk figyelembe, hogy az elkövetkezendő pár hétben az a helyiség lesz cicánk fő tartózkodási helye, ahova ezek a bútorok kerülnek.

Fokozatosan szoktassuk hozzá az új környezethez, tegyük jól látható helyre a játékait, tálkáit, fekvőhelyét és persze az alomtálcát is. Ezzel minimalizálhatjuk a stresszt. Ha új lakhelyünk részben bútorozott és a bútorokat előzőleg más állat használta, lehetőleg minél előbb távolítsuk a lakásból.

Az ismerős tárgyak mellett az ismerős szagok is fontosak kedvencünk számára. Ha egy puha takaróval megsimogatjuk állatunkat, ismerős feromonok kerülnek az anyagra. Ha ezt a takarót elhelyezünk a ház másik pontján, macskánk felismeri az ismerős szagot is könnyebben alkalmazkodik új környezetéhez.

Léteznek különböző feromon tartalmú, nyugtató készítmények, amiket párologtató formában kaphatunk állatgyógyászati boltokban, de ezek használatáról mindig egyeztessünk macskánk orvosával.

Új lakhelyünkön is etessük macskánkat a megszokott rendszer szerint. A gazdi jelenléte és a rendszeres táplálás megnyugtatja az állatot. Egy hét után hagyhatjuk, hogy kedvencünk fokozatosan felfedezze a többi helyiséget is a házban.

Cica a szabadban

Ki a szabadba!

Miután kedvencünk megszokta a lakást, ideje felfedeznie a külvilágot. Általában ezt a macskák egyértelműen a gazdi tudomására hozzák, egyre több időt töltenek a bejárati ajtó előtt.

Ha macskánk kimerészkedik, ne hagyjuk magára! Engedjük, hogy felfedezze az udvart, de mindig adjuk meg az esélyt, hogy visszatérhessen a biztonságot nyújtó lakásba. Bizonyos esetben direkt macskák „sétáltatására” alkalmas hámot is beszerezhetünk a kiszoktatáshoz. Macskánk biztonsága érdekében nyakörvére tegyünk bilétát a gazdi nevével és telefonszámával, de a microchip beültetése is jó megoldás lehet arra az esetre, ha kedvencünk elveszne.

Röviden összefoglalva, ha a következő 5 lépést betartjuk, sokkal élvezetesebbé tehetjük macskánk számára a költözést.

1. Készítsük fel a macskát!

A költözés előtt pár nappal kedvenc játékait, ismerős tárgyait tegyük egy csendes szobába és szoktassuk oda kedvencünket.

2. Biztosítsunk egy zárt helyet a macska számára, ahol nem találkozhat a költöztetőkkel!

3. Nyugtassuk meg a macskát költözés közben!

Biztonságos szállítóeszközbe tegyük kedvencünket, lehetőleg a hátsó ülésre.

4. Mutassuk meg az új lakhelyet!

Macskánk fokozatosan fedezze fel a lakást, szobáról-szobára haladva.

5. Készítsük fel a kerti sétára!

Első alkalommal mindenképpen tartsuk szemmel állatunkat. Adjunk rá nyakörvet és/vagy állatorvosnál microchipeljük.

Ha nemcsak macska, hanem kutya is velünk tart új otthonunkba. A következő, „hogyan költözzünk kutyával” témájú cikkünk is sok hasznos információval szolgálhat.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter