Költözés kutyával – hogyan készítsük fel lakhelyünket és kedvencünket a költözésre

2017. október 10.

Költözés kutyával - visszuk.hu

A költözés szinte mindig nagy stresszel jár, ezt mindenki tudja, aki már költözött valaha élete során vagy éppen tervezi. Ráadásul a stressz fokozódhat, ha négylábú barátunk is velünk tart új lakhelyünkre.

Még a legnyugodtabb, legbékésebb kutyákat is megviselheti a változás, különösen akkor, ha még soha nem éltek át hasonlót. Az egész folyamat, az összepakolástól az új otthonba való megérkezésig, komoly mentális terhet jelent a legtöbb kutya számára.

Az ismerős hely, az ismerős szagok eltűnnek és egy új, számukra steril, „idegen szagú” környezetbe kerülnek. A macskákhoz hasonlóan ez a kutyáknak is sokkoló szituáció lehet.

Szerencsére pár egyszerű szabály betartásával ez a teher csökkenthető, az állatot és a gazdáját érő stressz minimalizálható. A következőkben azoknak a kutyatulajdonosoknak szeretnénk hasznos tippekkel és tanácsokkal segíteni, akik épp költözés előtt állnak. Egy kis odafigyeléssel a költözés ember és állat számára is könnyebb és biztonságosabb lehet.

Hogyan költözzünk kutyával? – Előkészületek

Ha kutyánk nem viseli jól az utazást, kezdjük el hozzászoktatni a szállításhoz pár nappal vagy héttel a költözés előtt. Így sokkal könnyebben tud majd alkalmazkodni a hosszú autózáshoz, és a helyváltoztatással járó stressz is minimalizálható.

A macskákhoz hasonlóan a kutyák számára is rendkívül fontos a napi rutin betartása. A költözés előkészületeinél, a csomagolásnál is ügyeljünk rá, hogy a sétáltatás és az etetés is a megszokott időben történjen, így négylábú társunknak növelhetjük a biztonságérzetét egy számára idegen szituációban.

Mivel pakolás közben a lakhelyünk teljesen átalakul, kutyánk nyugtalanná, idegessé válhat. Ennek elkerülésére a legjobb megoldás az, ha kedvencünket egy olyan csendes szobába zárjuk, ahol nem érheti semmi váratlan. Kutyánk így nem szökhet el, nem sérülhet meg, pihenhet és mi is nyugodtabbak lehetünk.

Szerencsére a macskákkal ellentétben a kutyákat általában sokkal könnyebb egy adott helyiségbe szoktatni. A lakáson belüli helyváltozás nem okozhat problémát és különösebb szoktatást sem igényel.

Ne kutyánk játékai legyenek az elsők, amiket bedobozolunk. Hagyjuk őket az utolsó pillanatig kedvencünk mellett abban a helyiségben, ahova elzártuk a zűrzavar elől. A játékok, a fekhely, az etető és itató tál ismerős szaga megnyugtatja a kutyát.

Az ismerős szagok megtartása új lakhelyünkön is fontos. Ne mossuk ki a megérkezés után azonnal kutyánk takaróját. Az ismerős szagok miatt kedvencünk hamarabb megszokja új helyét és gördülékenyebben tud alkalmazkodni az új helyzethez.

Szerencsés esetben kutyánk rokonaik, barátaink körében is otthonosan érzi magát. Ha kutyánkat nem tudjuk (vagy nem akarjuk) elkülöníteni egy szobába és muszáj a feladatra koncentrálnunk, költözéskor jó megoldás lehet, ha az egyik családtagunknál vagy barátunknál helyezzük el, amíg a folyamat le nem zajlik. Ezzel sokkal nyugodtabb és biztonságosabb környezetet teremthetünk szőrös kedvencünk számára. Ha senki nem tudja ideiglenesen befogadni kutyánkat, végső esetben profi gondozókra, kutya panzióra is rábízhatjuk, de ez a kutya szempontjából nem túl szerencsés megoldás, hiszen ugyanúgy ismeretlen környezetbe kerül, ami stresszel jár.

Ha kutyánk nyakörvén van biléta és a címünk is szerepel rajta, a régi helyett célszerű újat csináltatni. Magyarországon törvény írja elő a kutyák chippelését. Ha még nem tetettünk chipet kedvencünkbe, ezt feltétlenül pótoljuk, viszont ha már van az állatban chip, kérjük meg állatorvosunkat, hogy az adatbázisban írja át a címet az új címünkre.

Hogyan szállítsuk kutyánkat a költözéskor?

Kutya szállításának módjai költözésnél

Ha kutyánk gyomra nem viseli jól az utazást, fontos, hogy ne etessük négylábú barátunkat 12 órával az indulás előtt.

Helyezzük fel az új címmel ellátott bilétát a kutya nyakörvére és győződjünk meg róla, hogy a szállítóeszköz elég biztonságos-e. A kutya méretétől függően többféle szállítási mód lehetséges. A kisebb testű kutyákat szállítókosárban a legcélszerűbb szállítani.

A kutya biztonsági öv is jó megoldás lehet, de ha ezt választjuk, mindenképpen üljön valaki a kutya mellett a hátsó ülésen, hogy meg tudja nyugtatni az állatot, ha szükséges. Az ember közelsége már önmagában megnyugtató lehet a kutyák számára. Nagytestű kutyákat a biztonságuk érdekében kizárólag speciális bokszokban szállítsunk.

Ha hosszú útra indulunk, érdemes több pihenőt beiktatni. Bizonyos időközönként álljunk meg, itassuk meg kedvencünket és hagyjuk, hogy elvégezze a dolgát.

Győződjünk meg róla, hogy a jármű megfelelően hűthető-e. A klíma és a huzat ártalmas is lehet, de megfelelően alkalmazva életmentő. Soha ne hagyjunk se kutyát se más élőlényt egyedül az autóban!

Hogyan szoktassuk hozzá kutyánkat az új környezethez?

Költöztetés után új környezet kutyáknak

Megérkezés után hagyjuk, hogy kutyánk önállóan fedezhesse fel új „vadászterületét”. Ha kertes házba költözünk, ellenőrizzük a kerítés állapotát mielőtt kiengednénk kedvencünket, nehogy egy óvatlan pillanatban megszökjön.

Mutassuk be kutyánkat a szomszédoknak és azoknak, akikkel sűrűbben fog találkozni. Ez jó alkalom arra, hogy beilleszkedjünk az új közösségbe. Ha az állatorvos túl messze lakik vagy egy másik országba költöztünk, érdemes a közelben keresni egy új szakembert.

Ragaszkodjunk a napi rutin betartásához. Ez elsőre nehéznek tűnhet, hiszen az új lakással rengeteg a teendő, de a megszokott időben történő séta és etetés megnyugtatja kutyánkat.

Legyünk türelmesek! Elképzelhető, hogy a kezdeti időszakban történnek apróbb balesetek, kutyánk összepiszkítja a szőnyeget, de ne szidjuk le ezért. Jutalmazzuk, ha valamit jól csinál, így hamarabb megszokja új helyét és idővel a „balesetek” száma is csökken.

A lakhelyváltoztatás még a leggondosabb előkészületek mellett is nagy hatással lehet kutyánk személyiségére és viselkedésére. Mindig tervezzünk előre és próbáljunk felkészülni a legváratlanabb helyzetekre is.

A költözés a macskákat is megviselheti, ám a „Hogyan költözzünk macskával” című cikkünkből a macskatartók is megtudhatják, hogyan minimalizálhatják a költözés okozta stresszt.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter