Kipakolási tippek költözés utánra

2017. szeptember 15.

kipakolási tippek költözés utánra - visszuk.hu

A legtöbb ember számára a költözés, vagyis a lakóhely vagy a munkahelyi környezet megváltozása komoly stresszel jár, ami nem csupán pszichés, de fizikai tünetekben is megmutatkozhat.

Ilyenkor sokan úgymond „gyökértelennek” érzik magukat, nehezen fogadják el az új környezetüket. Ezek az érzések főleg akkor kerülnek előtérbe, ha nem önszántunkból költözünk, hanem rákényszerülünk különböző okok miatt.

Sok esetben kimutatható, hogy minél távolabbra költözünk korábbi lakóhelyünktől annál nagyobb az a bizonyos stressz faktor. Különösen fontos erre odafigyelni gyermekkorban, hiszen a gyermekek – az idős emberekhez hasonlóan ‒ általában érzékenyebben reagálnak a változásokra, mint a felnőttek.

Természetesen felnőttkorban sem könnyű megbirkózni a költözéskor adódó nehézségekkel, de ezeket könnyen kezelhetjük, minimalizálhatjuk vagy akár teljesen ki is küszöbölhetjük, ha betartunk néhány alapvető szabályt és, ami még fontosabb, előre felkészülünk a ránk váró helyzetekre.

Általános tudnivalók

Lakhelyünk áthelyezésének már az előzetes megtervezése is komoly erőfeszítést igényel, maga a költözés pedig még fejlettebb problémamegoldó készséget kíván. Azonban ha sikerült túljutnunk ezeken a fázisokon, nincs más hátra, mint berendezni új lakóhelyünket és helyükre tenni a korábban gondosan bedobozolt értéktárgyainkat.

Viszont ehhez is jól jön egy kis segítség. Kevés fárasztóbb dolog van annál, mint kipakolni és berendezkedni az új helyen. Főleg, ha sűrűn kell váltogatnunk lakhelyünket. Azonban, ha előzetesen készítünk egy tervet a kipakoláshoz és aszerint haladunk, a folyamat sokkal kevésbé lesz megterhelő számunkra és rengeteg időt is megspórolhatunk.

A következőkben hasznos tippekkel és tanácsokkal szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik éppen tanácstalanul, már-már kétségbeesetten állnak egy rakás doboz felett és azon gondolkodnak, vajon hogy fog ez a sok holmi a helyére kerülni.

Hogyan pakoljunk ki költözés után?

hogyan pakoljunk ki költözés után? - Visszuk.hu

1. Étkezés

Banális dolognak tűnhet, de rendkívül fontos eltervezni, mit fogunk enni közvetlenül a költözés után, a kipakolási folyamat során, hiszen üres hassal a munka is nehezebben megy.

Célszerű gondoskodni elegendő tartós élelmiszerről, szendvicsről, mivel a konyha ilyenkor még nem alkalmas ételek elkészítésére. Sokaknál, főleg gyermekes családoknál bevált módszer, hogy étteremből rendelnek ételt, így nem kell bajlódni a főzéssel, amikor amúgy is rengeteg a tennivaló és ezzel időt és energiát takarítanak meg.

2. Takarításra fel!

Győződjünk meg róla, hogy minden helyiség tiszta-e. Érdemes mindig ezzel kezdeni a folyamatos. Ha bérleménybe költözünk, az előző bérlő vagy a főbérlő már kitakarította a lakást, de ha ez elmaradt akkor nekünk kell elvégezni a takarítást.

Ha saját, új házunkba költözünk, jó esetben tiszta környezet vár, de ha mégsem, mindenképpen takarítsuk ki a szobákat. Csak ezután kezdődhet a kipakolás.

Ha vegyszereket használunk, fontos, hogy a flakonokat olyan helyre rakjuk, ahol gyermekek illetve állatok nem férhetnek hozzá. Célszerű kijelölni egy zárt szekrényt, ahol kizárólag a tisztítószereket tároljuk, de megfelelő lehet egy magasan lévő polc is.

3. Lista

Fontos, hogy legyen nálunk egy lista a tárgyainkról és a dobozokról, hogy tudjuk, mi hova való még azelőtt, hogy az összes dobozból kipakolnánk. Használhatjuk azt a listát, amit a költöztető cég készített leltárként, de az a legjobb, ha már költözés előtt készítünk egy részletes listát a dolgainkról, így sok időt spórolhatunk és a pakolás sem lesz annyira megerőltető.

4. Fontossági sorrend

A létfontosságú dolgok kipakolásával kezdjük a folyamatot. Ezek azok a dolgok, amelyekre a költözést követő első éjszakán már szükségünk lehet új otthonunkban: étel, törülköző, néhány kényelmes ruhadarab, fogkefe, toalett papír és minden olyan dolog, amire úgy érezzük, szükségünk lehet az első 24 órában.

Címkék szerint rendezzük sorba a dobozokat. Ha megfelelően címkéztük a dobozokat, tudni fogjuk, melyik doboz, melyik szobába tartozik. Értelemszerűen minden helyiségbe, a nappaliba, konyhába, fürdőszobába, hálószobába helyezzük be az oda tartozó dobozokat. Tartsuk észben, hogy a dobozokban levő tárgyakon kívül a bútoroknak is kell hely az adott helyiségben, ezért a dobozokat oszlopszerűen pakoljuk egymásra, így lesz elég hely a bútoroknak is.

5. Tervezés

Készítsünk előzetes terveket a szobáról mielőtt elkezdenénk a kipakolást. Sokat segíthet egy vázlatszerű rajz, ami alapján tudjuk, hova kerülnek az egyes bútordarabok. Csak azután lássunk neki a pakolásnak, ha a bútorok már a helyükre kerültek.

6. Kipakolás helyiségek szerint

konyha berendezése költözés után

Konyha

Ajánlott a konyha berendezésével kezdeni a beköltözés utáni időszakot, hiszen az itt lévő dolgokra lesz először szükségünk. Rakjuk helyére a bútorokat és csak utána kezdjük kibontani a dobozokat.

A főbb használati tárgyaknak keressünk helyet először, a többi dologgal később is foglalkozhatunk miután a ház többi részét már berendeztük. Ha mindennel elkészültünk több időnk lesz átgondolni, hova kerül a sok tányér, üvegpohár, evőeszköz, serpenyő és edény.

Első lépésként néhány kést, villát és kanalat a konyhapulton hagyhatunk, így ezeket nem kell keresni, ha használni szeretnénk. Miután a konyhabútor a végleges helyére került, jöhetnek a nagyobb gépek, a tűzhely, a hűtőszekrény és a mosogatógép valamint a kisebb eszközök, mint például a kávéfőző vagy a kenyérpirító.

Szerencsés esetben minden gépnek lesz hely, ha viszont nem, az egyik szekrénybe rakjuk be a kisebb gépeket, hogy ne akadályozzák a pakolást később.

Fürdőszoba, hálószoba és tároló helyiségek

A fürdőszoba esetében is a legszükségesebb dolgokon legyen a hangsúly. Miután a bútorokat összeszereltünk először a gyógyszereket, törülközőket és zuhanyfüggönyt tartalmazó dobozt pakoljuk ki.

Ugyanez a helyzet a hálószoba esetében is. Először az ágyakat és a szekrényeket szereljük össze. Ha külön átlátszó zsákba csomagoltuk az ágyakhoz tartozó ágyneműket könnyű dolgunk van, hamar előkészíthetőek az ágyak az első éjszakára.

Ha vannak gyermekink, nyugodtan megengedhetjük, hogy ők rendezzék be a hálószobájukat úgy, ahogy szeretnék. Utoljára a tárolót és a garázst rendezzük be. A helyiségek praktikussá tételéhez beszerelhetünk polcokat. Így átláthatóbbá tesszük a teret.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter