6 tipp, hogyan tegyünk könnyebbé a költözést gyermekeink számára

2017. október 26.

Költözés gyerekkel tippek - visszuk.hu

A költözés az egyik legstresszesebb időszak egy család életében. Ám amíg a felnőttek a praktikus dolgokra koncenrálnak, a gyermekek gondolatainak központjában a barátok és a biztonságos, megszokott környezet elvesztése áll.

Ha költözik a család, a döntést minden esetben a szülők hozzák meg, a gyermekek pusztán „sodródnak az árral”. A legfrissebb kutatások szerint a szülők közel 87%-a találja stresszesnek a költözést és a szülők egyötödének a legnagyobb félelme az, hogy nem tudnak megfelelően gondoskodni a gyermekeikről a költözés alatt.

Természetesen a különböző korú gyermekek kölönböző mértékű odafigyelést igényelnek, de az nyilvánvaló, hogy mindannyiukat érheti pszichés megterhelés az otthonváltás időszakában.

Az alábbiakban hasznos tippekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a szülőknek, akik gyermekeikkel együtt költözés előtt állnak. Egy kis odafigyeléssel minimálisa csökkenthető a stressz és a költözés akár egy szórakoztató, közös családi programmá is válhat.

1. Vonjuk be a gyerekeket a költözés folyamatába

Időben, lehetőleg a költözés előtt egy-két hónappal mondjuk el gyermekeinknek, hogy mi vár a családra, hogy ne érje őket sokkhatásként.

Fontos, hogy a koruknak megfelelően elmagyarázzuk, miből áll a költözés, miért van rá szükség és milyen lesz az új lakóhely. Minél több információt megosztunk velünk, annál könnyebb lesz feldolgozniuk és megszokniuk az új helyzetet.

Vegyük figyelembe, hogy minél kisebb a gyermek annál kevésbé tud hosszútávon koncentrálni arra, amit mondunk. Osszuk fel rövidebb szakaszokra a beszélgetést, szinte csak csepegtessük az infórmációt.

Igaz, hogy egy gyermek nem tudja eldönteni, milyen házba és melyik városba költözne, de ettől függetlenül nyugodtan bevonhatjuk a költözés minden folyamatába a tervezéstől egészen a megvalósításig.

Ha van rá lehetőség, mutassuk meg gyermekünknek az új lakóhelyünket és annak környezetét. Látogassunk el a helyi boltokba, iskolába, játszótérre, parkokba, hogy el tudja képzelni, milyen lesz majd az ottani élete. Akár az új házat és az új szobáját is megmutathatjuk gyermekünknek, így nem lesz számára teljesen idegen a környezet.

2. Adjunk nekik döntési lehetőséget

Hagyjuk, hogy gyermekeink aktív részesei legyenek a költözésnek és a tervezésnek. Segíthetnek kiválasztani a szobák színét, a bútorokat és egyéb dekorációs tárgyakat.

Azzal, hogy döntési jogot kapnak, a bennünk lévő szorongás feloldódik és még izgatottabban fogják várni a költözés pillanatát és nagyobb lelkesedéssel fedezik majd fel új lakóhelyüket.

3. Tervezzük meg a költözés időpontját

Költöztetés előtt tervezzünk időben

Vegyük figyelembe, hogy a költözés miatt gyermekünk elveszíti és osztálytársait és legjobb barátait. Ez már önmagában is komoly stresszt jelent egy gyermeki lélek számára.

Próbáljuk úgy időzíteni a költözést, hogy ne év közben kelljen iskolát váltani a gyermeknek. A nyári szünet ideális alkalom az otthon váltásra. Így gyermekünk nem marad le a tananyaggal és a barátaitól is elbúcsúzhat.

Természetesen, ha új lakhelyünk nincs túl messze az iskolától, ne írassuk gyermekünket másik iskolába akkor sem, ha néhány perccel tovább tart az iskolába járás. Így a baráti kötelékek és a megszokott környezet is megmarad és növeli a gyermek biztonságérzetét.

4. Ragaszkodjunk a napirendhez

Az állandóság nagyon fontos egy gyermek számára; minél kisebb annál fontosabb. Költözés előtt és az új helyen is igyekezzünk mindent úgy csinálni, ahogy korábban. Tartsunk játszós estéket, szervezzünk családi programokat. Hívjuk át a barátokat és rokonokat látogatóba.

Ha szeretet veszi körül gyermekünket, szinte észre sem fogja venni, hogy már egy másik helyen él és az új házat is hamar otthonának fogja tekinteni.

5. Tegyük szórakoztatóvá a költözést

Tegyük a költöztetést szórakoztatóvá

Egyre több költöztetéssel foglalkozó cég igyekszik „gyermekbarát” szolgáltatásokat kínálni a költözés idejére. Léteznek már olyan kartondobozok, amelyek könnyedén várkastéllyá alakíthatók, ám egy egyszerű kartondobozból minden szülő tud kastélyt varázsolni csak egy kis képzelőerő, kézügyesség, olló és ragasztószalag kell hozzá.

A gyermekek többsége imád dobozokkal játszani. Akár alagutakat is építhetünk dobozokból, lényeg, hogy gyermekünk játékként élje meg a költözés minden percét.

6. Ne mutassuk ki, hogy stresszesek vagyunk

Számos tanulmány született már arról, hogy a gyermekek szüleik tükörképei, az ő mozdulataikat, érzéseiket másolják. Ebben sok igazság van, ezért ha stresszesek vagyunk a költözés miatt, igyekezzünk ne mutatni ezt a gyermekeink felé.

Ellenkezőleg! A szülőknek is sokat segít, ha szorongás helyett pozitívan és jókedvűen állnak a feladathoz és ezáltal a gyermekekre sem ragad rá a rosszkedv.

Amint megérkeztünk az új lakásba, igyekezzünk minél előbb berendezni a gyermek szobáját. Ha van egy saját kis birodalma, könnyebben megbirkózik a kialakult helyzettel.

Tartsuk magunkat a megszokott étkezési és lefekvési rendhez. Sok szülőnek érthető módon költözés után semmire sincs ideje, ilyenkor nagy segítség lehet egy testvér, nagyszülő vagy közeli barát. Így gyermekünk semmiképp sem érzi úgy, hogy egyedül maradt a legstresszesebb időszakban.

Ne várjuk el, hogy gyermekünk már a költözést követő nap megszokja új környezetét. Hagyjuk neki elég időt az átállásra. Ugyanez érvényes akkor is ha a lakhelyváltással együtt iskolaváltásra is sor került.

Általánosan hat hét mire a gyermek hozzászokik az új iskolához, tanárokhoz, osztálytársakhoz. Ha gyermekünk szorongóbb típus, számos tünet jelentkezhet rajta a költözés után, ilyen a fej-, és hasfájás, levertség, rossz jegyek az iskolában, antiszociális viselkedés, füllentés vagy lopás.

Az érzékenység mértéke természetesen egyénenként változó és kellő odafigyeléssel legyőzhetők a kezdeti nehézségek. Ha úgy látjuk, gyermekünk egy-két hónap után sem tudja megszokni új otthonát és iskoláját, forduljunk tanácsért egy megbízható szakemberhez.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter