Hogyan költöztessünk nehéz tárgyakat?

2018. február 26.

Hogyan költöztessünk nehéz tárgyakat?

Költözéskor jó eséllyel elérkezik előbb utóbb az a pillanat, amikor nagy, nehéz tárgyakat kell mozgatni egyik helyről a másikra. A legtöbb ember számára komoly fejtörést okozhat, hogyan kell és egyáltalán hogyan lehet nehéz tárgyakat költöztetni, anélkül, hogy kárt tennénk a tárgyakban vagy saját magunkban. De bizony előfordul, hogy a költöztetés elkerülhetetlen.

Ez fokozottan igaz akkor, ha irodaköltöztetésről van szó, hiszen egy irodában nagyobb eséllyel fordulnak elő olyan nehéz tárgyak (mint például légkondicionáló berendezés, széf), mint egy hagyományos családi házban.

Irodaköltöztetésről szóló cikkünkben részletesen leírjuk, mit kell tennünk, hogy a lehető legzökkenőmentesebb legyen a költözés.

Az alábbiakban pedig igyekszünk hasznos tippekkel, ötletekkel segíteni mindazoknak, akik nehéz tárgy költöztetése előtt állnak és szeretnék minimálisra csökkenteni a sérülés kockázatát. Általános ötletek nehéz tárgy mozgatásához

1. Tervezés

Mindennek az alapja a tervezés. Mielőtt munkához látnánk célszerű átgondolni a teljesköltöztetési folyamatot.
Vajon a hűtőszekrény be fog férni az ajtón? A páncélszekrény és a zongora elfér a folyosón?

Ilyen is ehhez hasonló kérdések merülnek fel a legtöbb költöző fejében és ez teljesen normális. Jóval a költözés napja előtt mérjük le a költöztetendő tárgyakat, tervezzük meg a mozgatás útvonalát.

Ha szükséges, szereljük szét a kérdéses tárgyat a használati útmutató segítségével. Egy másik kérdés, ami még gyakran felmerül a költözőkben a következő: vajon fel tudom emelni magam is vagy segítségre lesz szükség?

Semmiképp nem javasolt egyedül megemelni egy ránézésre is nehéz tárgyat. Ne kockáztassuk feleslegesen saját és a költöztetni kívánt ingóság épségét sem. Segítség több helyről is érkezhet, szólhatunk batároknak, ismerősöknek, de ha úgy érezzük professzionális segítség kell, bízzuk költöztető cég szakembereire a feladatot. Ezzel nemcsak időt, de energiát is spórolhatunk.

2. Távolítsuk el, amit lehet

A nagyobb tárgyak költöztetését nagyban megkönnyíthetjük, ha az össze leszerelhető alkatrészt eltávolítjuk még a költözés előtt. Amennyiben van rá mód, íróasztalok esetében mindig távolítsuk el a fiókokat, polcokat és a benne, rajtuk levő tárgyakat.

Ha a fiókok nem mozdíthatók, mindenképpen rögzítsük őket speciális ragasztószalaggal, hogy ne nyíljanak ki a szállítás során. Fontos: kizárólag olyan ragasztószalagot használjuk, ami nem hagy nyomot a tárgyak felszínén! Ha nehéz bútorokat költöztetünk, távolítsuk el a bútorok lábait és az esetleges kiálló alkatrészeket, fogantyúkat, díszeket.

Az apróságokat tegyük átlátszó, visszazárható műanyag zacskóba és ragasszuk fel a zacskót a bútor oldalára. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem keverednek össze az alkatrészek és, ami a legfontosabb, hogy nem is tűnnek el!

3. Óvjuk meg tárgyainkat a költöztetés során

Nehéz tárgyak mozgatása során mindig használjuk valamiféle takarót, kartont vagy buborékfóliát, hogy elkerüljük a sérüléseket. Ha nincs kéznél speciális, költözéshez használt bútortakarónk, megteszi egy puha rongydarab is, például egy pléd vagy ágynemű huzat.

A lényeg, hogy a védőburkolatot megfelelően rögzítsük értéktárgyainkhoz, lehetőleg ragasztószalaggal, hogy biztosan ne mozduljon el a cipekedéskor. Sajnos néha a legnagyobb körültekintés ellenére is történhetnek kisebb nagyobb balesetek.

Nehéz tárgyak mozgatásakor előfordulhat, hogy megcsúszunk a lépcsőn vagy elveszítjük az egyensúlyunkat. Ilyenkor könnyen nekiüthetjük a falnak a kezünkben lévő tárgyat. Jó megoldás lehet, ha a költözés idejére bevonjuk a falat buborékfóliával. Így nem csak értéktágyainkat, de a falat is megóvhatjuk.

4. Ne húzzuk, toljuk!

Ha nehéz tárgyakat költöztetünk egyik helyről a másikra, bizony fizikai erőre is szükség van.
Bizonyított tény, hogy az emberi test számára a toló mozdulat sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a húzó, tehát ne essünk kétségbe, ha nem sikerül elhúznunk egy nehezebb tárgyat vagy bútort, nyugodtan tolhatjuk.

A tolás másik nagy előnye a húzással szemben, hogy sokkal kisebb megterhelést jelent a hátnak. A folyamat azonban nem ilyen egyszerű.

Ha nem akarunk padlót javítani vagy szakadt szőnyegpadlót cserélni, tologatás előtt mindenképpen tegyünk kartont, plédet vagy egy régi szőnyeget a padlóra és annak segítségével mozgassuk a tárgyakat. Így nem csak a padlót védhetjük meg az esetleges karcolásoktól, de így a tolás is sokkal könnyebben megy majd.

5. Fontos költöztető eszközök

Szerencsére ma már bárki számára elérhetők azok a hatékony eszközök, amelyek nagyon megkönnyítik a nehéz tárgyak mozgatását. Ezek az eszközök a következők:

- Emelő hevederek: ez a költöztető eszköz úgy működik akár egy csörlő. A tárgyhoz rögzített hevederek vagy kötelek tartják a tárgy súlyát. A hevederek egyik legnagyobb előnye, hogy használatával sokkal kisebb nyomás nehezedik a testünkre, hisz a súlypont az adott tárgyra helyeződik át.

- Lépcsőjáró: a lépcsőjáró segítségével nehéz tárgyakat is könnyedén mozgathatunk lépcsőn lefelé. Fontos, hogy ezt az eszközt nem egy emberre „tervezték”, tehát csak akkor használjuk, ha van a közelben segítség. Ne használjunk lépcsőjárót, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelően tudjuk navigálni a tárgyakat a lépcsőn lefelé.

- Csúszkák: ezek az eszközök a korábban említett régi szőnyeg szakszerűbb alternatívái a nehéz padlón való csúsztatásához. Ezek lényegében műanyag lemezek, amelyek beférnek a nehéz tárgyak, bútorok alá és segítségükkel könnyedén eltolhatjuk a bútorokat a kívánt helyre.

Előfordulhatnak olyan helyzetek is, mikor saját fizikai erőnket bevetve kell megemelnünk egy-egy nehezebb tárgyat. Íme, néhány tanács, amit érdemes megfogadni, ha ilyesmire vállalkozunk:

  • Emeléskor soha ne hajoljunk előre!
  • Soha ne emeljük a tárgya váll fölé!
  • Mindig melegítsük be végtagjainkat az emelés előtt!
  • Különösen nehéz tárgyakat semmiképp se emeljünk meg egyedül, hívjunk segítséget!
  • Használjunk emelő segédeszközt és mindig viseljünk munkavédelmi kesztyűt!

A következőkben néhány különösen nehéz tárgy költöztetéséhez adunk tippeket.

Mi a teendő széf költöztetésekor?

Legyen szó otthoni vagy irodai széfről, ha költözésre kerül a sor, bizony a széfnek is mennie kell. Ha jobban belegondolunk, egy széf mozgatása még házon belül is nehéz feladat nemhogy két épület között. Minden széf más, súly és méret tekintetében egyaránt.

Ezért fontos, hogy még költözés előtt pontos képet kapjuk a mozgatni kívánt széfről. Mérjük le és győződjünk meg róla, hogy a költöztetés útvonalán minden átjárón átfér. Lemérés után vonjuk be a széf fém részeit vastag, puha anyaggal, hogy minimalizáljuk a sérülés esélyét.

Fontos kiemelni, hogy széfet mozgatni egyedül szinte képtelenség és komoly kockázattal jár. Mindig hívjunk külső, lehetőleg professzionális segítséget!

Mi a teendő zongora költöztetésekor?

A széfekhez hasonlóan a zongorák is a rendkívül nehéz tárgyak kategóriájába tartoznak. A zongora tulajdonosok számára a zongora nem csupán „porfogó” a sarokban, hanem a család féltve őrzött kincse.

A zongorák költöztetése speciális odafigyelést igényel. A billentyűk, a kalapácsok, a húrok és a fa különösen sérülékenyek. Mérjük meg a zongorát és becsüljük meg a súlyát. Nagy különbség lehet egy kisebb pianínó és egy nagyobb bárzongora súlya között.

Előbbi 180-200 kg körüli, míg az utóbbi akár 500-600 kg is lehet. Ez alapján is egyértelmű, hogy zongorát mozgatni egyedül szinte képtelenség. Szállítását minden esetben bízzuk tapasztalt költöztető szakemberekre.

Ha úgy érzi, bizonytalan és inkább szeretné szakemberekre bízni a költözést, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink több éves tapasztalattal rendelkeznek mind „hagyományos” mind nehéz tárgyak költöztetése terén. Várjuk jelentkezését!