Hogyan csomagoljunk könyveket költözéskor?

2017. december 02.

A könyvcsomagolás esetleges problémáival nem minden nap szembesül az ember. De az igazság az, hogy a nem megfelelően becsomagolt könyvek komoly felfordulást tudnak okozni a költöztető jármű csomagterében, ami nem csak a könyvek állapotára nézve veszélyes, de a többi értéktárgy épségét is veszélyezteti.

Sőt, egy könyvekkel megpakolt doboz komoly hátproblémákat is okozhat, amit érdemes megelőrni. Korábbi cikkeinkben már részleteztük, hogyan kell szakszerűen becsomagolni az étkészletet és a késeket, de a könyvek csomagolása egészen már téma.

Egy igazi könyvrajgongó számára nincs nagyobb bosszúság, mint a kiszakadt, sérült oldalak, elgörbült könyvgerincek és a szamárfüles lapok látványa. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a költözés a könyv kedvelők számára is meglehetősen stresszes időszak.

Sokan nem gondolnak bele abba, hogy nem csupán a könyvek szállítása okozhat gondot, hanem maga a csomagolás is. Fontos, hogy megfelelően csomagoljuk be a könyveket, mert csak így tudjuk elkerülni a sérüléseket. A következőkben részletezzük, hogyan lehet a lehető legrövidebb idő alatt hatékonyan és sérülésmentesen felkészíteni a könyveket a költözésre.

Csomagolóanyagok, amikre szükség lesz

 • Rengeteg ragasztószalag. A barna színű ragasztószalag kiválóan alkalmazható a dobozok lezárására, azonban az átlátszó, úgynevezett maszkoló szalag könnyebben eltávolítható és kevesebb kárt okoz, ha véletlenül érintkezik a könyvekkel.
 • Textil darabok, újságpapír, hullámpapí és egyéb hézagkitöltő anyagok. Remek hézagkitöltők például a hungarocell golyócskák, melyekből kisebb és nagyobb változat is elérhető a barkácsüzletek polcain.
 • Tetemes mennyiségű erős kartondoboz. A legtöbb ember az új dobozok vásárlására esküszik. Ezek a kimondottan költözéshez árusított kartondobozok jóval drágábbak, mint a hagyományos, egyszerű dobozok, de az ár rendszerint magas minőséggel és kiemelkedő strapabírósággal párosul. Érdemes a kicsi, masszív, 40 centiméternél nem mélyebb dobozokat előnyben részesíteni, mert ezekbe lehet a legpraktikusabban bepakolni a könyveket és a szállításuk sem jelent problémát.

Mennyi könyvet vigyünk magunkkal?

Természetesen mind tudjuk, hogy a könyv nem csak anyagi, de eszmei értéket is képvisel. Azonban a könyvek – még a papírborításúak is – nehezek, ezért érdemes végiggondolni, hogy a kisebb-nagyobb házi könyvtár elszállítás mekkora költséget jelent.

A súlykorlátozásra különösen oda kell figyelni nemzetközi költöztetés esetén az esetleges büntetések elkerülése érdekében. Ha úgy döntünk, nincs szükség a teljes könyvállományra, célszerű néhány hónappal a költözés előtt nekiállni az átválogatásnak.

A „feleslegessé vált” könyveket eladhatjuk vagy elajándékozhatjuk, hogy másnak is örömet okozhasson az olvasásuk.

Hogyan pakoljuk be a könyveket a dobozokba?

 • Válasszunk masszív, de nem túl nagy kartondobozokat. Minél kisebb a doboz, annál több nehéz tárgy fér bele. Vegyük figyelembe, hogy a könyvek a legtöbb esetben nagyon nehezek. Fontos, hogy a választott dobozok ne legyenek sérület és ne érje őket víz. Ha használt dobozokba pakolunk, ellenőrizzük le, hogy a belsejük tiszta és száraz-e.
 • Béleljük ki a dobozt csomagolópapírral vagy hullámpapírral, mielőtt elkezdenénk a pakolás. Ez abban az esetben különösen fontos, ha keménykötésű könyveket csomagolunk és szeretnénk megvédeni a vékonyabb, díszesebb külső borítót.
 • A legnagyobb, legnehezebb könyvek kerüljenek a doboz aljára. A gravitációt figyelembe véve, ez a pakolási technika a leghatékonyabb.
 • Érdemes lapjukra fordítva csomagolni a könyvet. Így ha a dobozra egy másik dobozt pakolunk, a megfelelően csomagolt könyveken eloszlik a másik doboz súlya, és elkerülhető a doboz szakadás.

A dobozok méretétől és formájától függően igyekezzünk két különálló oszlopba pakolni a lapjukra fordított könyveket. Keménykötésű könyvek esetében más technikát is alkalmazhatunk.

Ezeket érdemes állítva bepakolni a dobozba úgy, hogy a könyv gerince érjen a doboz oldalához, ugyanúgy, mintha egy polcra raknánk fel. Ha így csomagolunk, ne rakjuk egymáshoz túl szorosan a könyveket, nehogy megsérüljenek a költöztetés (ide vigyen: https://visszuk.hu/ ) során.

Az értékesebb keménykötésű könyveket és fénykép albumokat célszerű egyesével hullámpapírba vagy buborékfóliába csomagolni, mielőtt a dobozba kerülnek.

Egy másik pakolási technika kemény-, és papírkötésű könyvek csomagolása esetén is alkalmazható. Ennek lényege, hogy a könyveket állítva rakjuk a dobozba, gerincükkel lefelé.

Mindig a könyv gerince kerüljön a doboz aljára, ellenkező esetben a könyv lapjai szétnyílhatnak és összegyűrődhetnek. Természetesen a felsorolt technikákat egy dobozon belül is alkalmazhatjuk, így még több helyet spórolhatunk meg könyveink számára.

 • Ne töltsük túl a dobozokat. Nyugodtan hagyjuk 1 – 1,5 cm rést a doboz tetején. A túlságosan megpakolt dobozok sérülékenyebbek és mozgatásuk is egészségkárosító lehet.
 • Töltsük ki a dobozban maradt hézagokat, réseket. Pakolás után törvényszerű, hogy maradnak hézagok a dobozban. Ezek kitöltésére többféle dolgot használhatunk. Például újságpapírt, rongydarabokat, hungarocell golyókat, törölközőket, lepedőket. A hézagok kitöltésével biztosak lehetünk benne, hogy a könyvek szállítás közben is a helyükön maradnak.
 • Ne felejtsük el felcímkézni a dobozokat! A költöztetők számára fontos, hogy tudják, melyik dobozokban vannak könyvek. Így kibontás nélkül is tudják, hogy az adott dobozok nehezek és érdemes alulra rakni őket.
 • Ne spóroljunk a ragasztószalaggal! Szükség esetén többször is körbetekerhetjük az elkészült dobozokat ragasztószalaggal, így biztosan nem fog költözés közben szétszakadni egyetlen doboz sem.

A költözés általában mindenki számára megterhelő, stresszes időszak, nem csak a könyvrajongóknak. A csomagolás és a szállítás sok időt és erőfeszítést igényel, ami sokaknak elrettentő lehet.

A fent leírtak betartásával viszont már a könyvek becsomagolása sem okozhat problémát. Ha költözés előtt áll és szakemberre lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. A visszuk.hu szakképzett csapata készséggel áll rendelkezésére. Költöztetésre fel!