Hogyan csomagoljunk késeket költözéskor?

2017. szeptember 07.

kések becsomagolása költözéskor - visszuk.hu

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan kell hatékonyan és időtakarékosan becsomagolni a tányérokat illetve poharakat, hogy azok sértetlenül érjenek új otthonunkba a költözés után.

A konyha az egyik olyan helyiség, amit a legnehezebb felkészíteni az otthonváltásra, ezt valószínűleg azok is tudják, vagy legalábbis el tudják képzelni, akik még soha nem költöztek. Rengeteg olyan tárgy van a konyhában, amit nagy körültekintéssel kell becsomagolni nehogy megsérüljenek.

Ilyenek a konyhai kisgépek, például a mikrohullámú sütő, a kenyérpirító, a vízforraló, a kávéfőző, de ilyenek a tányérok, bögrék és poharak is. Azonban vannak nehezebben csomagolható tárgyaik is, például a kések.

Sokan nem gondolják, hogy késeket csomagolni bonyolult és csak a pakoláskor tudatosul bennünk, hogy az éles fém tárgyak biztonságos becsomagolása nem is olyan könnyű feladat.

Fontos, hogy ne csak arra figyeljük, hogy maguk a kések ne sérüljenek meg, hanem arra is, hogy a költöztetők se.

A következőkben igyekszünk hasznos tanácsokat, tippeket adni a költözés előtt állóknak, hogy a lehető legkisebb energia és idő ráfordítással tudják előkészíteni késeiket a nagy útra.

A kések előkészítése

A könnyű és biztonságos késcsomagolás kulcsa a tervezés és az előkészítés. Célszerű a különböző késeket csoportosítani, például funkció szerint, így a kipakolásnál is egyszerűbb eldönteni, melyik csomag, milyen késeket tartalmaz.

A csoportosítás azért is hasznos, mert utána könnyebb eldönteni, melyik kést, hogyan kell becsomagolni. Az alábbiakban bemutatunk egy lehetséges csoportosítási módszert:

- A kisebb, étkezésre illetve vajazásra használt, jellemzően tompa végű, recés szélű késeket halmozzuk egy kupacba. Általában ezeket a legkönnyebb megfelelően becsomagolni és a szállításuk során a sérülés veszélye is minimális.

- A nagyobb, zöldségek, hús illetve kenyér vágásához használt késeket is rakhatjuk egy halomba, viszont ha nagy különbség van a méreteik között, ajánlott legalább két csoportra bontani a késeket.

- A legnagyobb késeket (pl.: séfkés, ázsiai jellegű kések, bárdok) javasolt egyenként becsomagolni, hiszen ezek rendszerint sokkal élesebbek a „hagyományos” késeknél, ezért a sérülésveszély is jóval nagyobb.

Miután a késeket előkészítettünk, még a csomagolás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy nem maradt ki egy sem. Nézzünk alaposan körül a konyhában, nézzük át a fiókokat. Ezzel az ellenőrzéssel elkerülhetjük az elkészült, lezárt dobozok felbontását és újracsomagolását. Ez az ellenőrzés akkor se maradjon el, ha költöztető céget bízunk meg, hiszen a dobozok kibontása ilyen esetben is elég kellemetlen lehet.

Csomagolóanyagok késekhez

Ugyanazokra a csomagolóanyagokra lesz szükség, mint más tárgyak esetében. Hogy a csomagolás könnyű, a végeredmény pedig biztonságosan szállítható legyen, szükségünk lesz csomagolópapírra, erős ragasztószalagra, dobozokra és persze buborék-, vagy más néven légpárnás fóliára.

csomagolóanyag késekhez költözésnél

Érdemes felkészülni arra, hogy a szokásosnál több réteg csomagolópapírra illetve buborékfóliára lehet szükség, hiszen nem akarjuk, hogy a kések átszúrják a csomagoló burkot. A csomagolóanyagok előkészítése a következő három egyszerű lépésből tevődik össze:

- Készítsünk elő 3 réteg csomagolópapírt minden előkészített kés halomhoz. Fontos, hogy a papír vastagabb és ellenállóbb legyen egy átlagos csomagolópapírnál. A legtöbb bolt polcán általában fel is tüntetik, hogy az adott papír milyen tárgyak csomagolására alkalmas. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget az eladótól vagy szakembertől.

- Szerezzünk be kisebb dobozokat. A cipős dobozok rendkívül praktikusak erre a célra. A kisméretű dobozokba kizárólag késeket rakjunk, ezzel csökkenthetjük a balesetek, sérülések esélyét.

- Béleljük ki a dobozok alját összegyűjt csomagolópapírral vagy buborékfóliával. Ezzel plusz védelmet biztosíthatunk késeinknek.

Kések biztonságos csomagolása 7 lépésben

 1. Helyezzünk 3 réteg csomagolópapírt az asztalra, konyhapultra vagy bármilyen sík felületre, amit kényelmesnek találunk.
 2. Helyezzük a késeket a papírra. Ügyeljünk rá, hogy minimum 2-4 cm rés legyen a kések között.
 3. Az egyik végről indulva, hajtsuk a papírt az első késre úgy, hogy teljesen befedje.
 4. A ráhajtó mozdulatot ismételve burkoljuk be a többi kést is. Fontos, hogy minden kést teljesen vonjon körbe a papír és a kések ne érjenek egymáshoz. Ha elkészültük egy becsomagolt késekből álló papírhengert kell kapnunk.
 5. Rögzítsük a csomagolópapírt erős ragasztószalaggal.
 6. Egy réteg csomagolópapírral vagy buborékfóliával vonjuk be a hengert. Ezzel plusz védelmet nyújthatunk magunknak és késeinknek egyaránt.
 7. Helyezzük a késhengert az előre kibélelt kisméretű dobozba. Mindenképpen címkézzük fel vagy jelöljük meg a dobozt, hogy a költöztetők tudják, a dobozban éles tárgyak vannak, ezért szállításuk külön odafigyelést és fokozott óvatosságot igényel.

A fenti lépéseket ismételjük minden előkészített kés csoport csomagolásakor.

A séfkések csomagolására a fentiektől kicsit eltérő előírások vonatkoznak. Ha a késeknek van külön doboza, nyugodtan pakolhatjuk egy nagyobb dobozba őket, de ügyeljünk arra, hogy a dobozok közti helyet béleljük ki buborékfóliával, hogy ne ütődjenek egymáshoz.

Ezek a késfajták rendszerint sokkal élesebbek, mint más, hagyományos kések, ezért könnyen átszakíthatják a csomagolást, ha nem megfelelően járunk el. Ha sok ilyen késünk van, a legkézenfekvőbb megoldás egy speciális késtartó vásárlása, mely nemcsak szállításkor praktikus, de rendkívül helytakarékos is.

Többféle késtartó létezik. A legelterjedtebbek a vászonból és bőrből készül fajták, melyek a bennük levő késekkel együtt feltekerhetők.

Speciális feltekerhető késtartó legjobb a költözésnél

Ha ilyen speciális késtartót nem tud szerezni vagy nem szeretne sokat költeni erre, akkor házilag sem bonyolult ezt megvalósítani, sőt olcsóbb is.

Nézze meg az alábbi rövid, 1 perces videót, hogyan tudja a késeket így becsomagolni:

Mindezek ismeretében is fontos hangsúlyozni, hogy a késcsomagolás és szállítás rendkívül veszélyes lehet megfelelő felkészültség hiányában.

Az alábbi öt balesetvédelmi tanács betartásával azonban minimálisra csökkenthetjük a sérülés kockázatát.

 1. Mindig legyen kéznél elsősegély doboz!
 2. Mindig legyen segítségünk költözéskor, ne akarjuk egyedül elvégezni a munkát!
 3. Az esetleg útban lévő elektromos kábeleket, vezetékeket tekerjük fel, kössük össze és tároljuk egy helyen, nehogy átessünk rajtuk!
 4. A dobozok súlya ne haladja meg a 20 kg-t!
 5. A dobozok felemelésénél fontos a helyes testtartás! Mindig hajlított térddel és egyenes háttal emeljük fel a dobozokat. Cipeléskor a könyök legyen behajlítva, a dobozt tartsuk közel a mellkasunkhoz!
Egészség és balesetvédelmi tippek költözésnél

Ha úgy érzi, bizonytalan a költözést illetően, mindenképpen kérje szakember segítségét. Egy költöztető cég megbízásával rengeteg időt és energiát takaríthat meg.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter