Hogyan címkézzük fel a dobozokat költözéskor?

2018. január 04.

Hogyan címkézzük fel a dobozokat költözéskor

Mind tudjuk, hogy a költözés sok esetben nagyon megterhelő és stresszes időszak egy ember életében. Ez fokozottan igaz, ha életünkben először szánjuk rá magunkat a lakhelyváltoztatásra.

Ha előre eltervezzük a folyamatot és reálisan felmérjük a pszichológiai és érzelmi megterhelés mértékét és tűrőképességünket, jelentősen csökkenthetjük a mázsás súlyként ránk nehezedő nyomást, ami ebben az átmeneti időszakban szinte szerves részévé válhat életünknek.

A „kezdő” vagy más szóval első alkalommal költözők gyakran alábecsülik néhány kulcs lépés fontosságát a költözést megelőző tervezési fázisban. Ilyen fontos lépés lehet a költözéshez szükséges anyagok megvásárlása, a költöztető cég kiválasztása vagy az ingóságok megfelelő becsomagolása is.

Ha úgy döntünk, hogy professzionális költöztetőkre bízzuk értéktárgyaink elszállítását, a pánik elkerülése érdekében már hetekkel a költözés előtt kérjünk árajánlatot több költöztető cégtől, hogy ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet. Fontos, hogy a pakolást is időben kezdjük el, a költözéskor használt dobozokat megfelelően címkézzük fel, ezzel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben.

Az alábbi cikkben kezdő költözőknek szeretnék segítséget nyújtani, hogyan érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy az új lakhelyen már gyors és zökkenőmentes legyen a kipakolás.

A címkézés fontossága

Címkézés fontossága költöztetéskor

Képzeljék el a következőt: napokig átláthatatlan káosz uralkodik az új lakásban, a tulajdonosok a sírás határán, elkeseredetten próbálják megtalálni ingóságaikat egy nagy rakás felcímkézetlen dobozban.

Felkészültek egy ilyen jelenetre? Nem valószínű. Szerencsére van egy jó hírünk! Ha szeretnék mindezt elkerülni és nyugodt, rendezett körülmények között eltölteni az első napokat az új lakhelyen, nem kell mást tenniük, mint felcímkézni minden egyes dobozt még a csomagolás közben.

Ha egy egyszerű, könnyen értelmezhető szóval megjelöljük, mi van a dobozban és, hogy az adott doboznak hova kell kerülnie, sok időt és energiát megspórolhatunk a kipakoláskor. Ez természetesen nem csak a költözőknek segítség, hanem a költöztető cég munkatársainak is, hiszen a címkék elolvasásával mérlegelni tudják, milyen sorrendben kell felkerülnie a dobozoknak a költöztetéshez használt gépjárműre.

A dobozok felcímkézése akkor is nagy segítség lehet, ha törékeny tárgyakat kell elszállíttatnunk az új lakhelyünkre. Ha nagy betűkkel ráírjuk az adott dobozra, hogy „törékeny”, biztosak lehetünk abban, hogy a benne lévő tárgyak sértetlenül fogják elérni új otthonunkat. Egy másik rendkívül praktikus megoldás a dobozok számozása.

Ha minden dobozt megszámozunk, azonnal kiszűrhetjük, ha egy doboz nem érkezett meg a célállomásra. Mindezeket figyelembe véve vajon mi a legjobb módszer a dobozok felcímkézésére? Létezik olyan univerzálisan rendszer, ami minden esetben sikeresen alkalmazható? A következőkben ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Hogyan címkézzük fel a költöztető dobozokat?

Szerencsére többféle módszer is létezik a dobozok felcímkézésére, ezért bátran nekivághatunk a csomagolásnak akár kezdőként is. Természetesen egyszerre több bizonyítottan hatékony címkézési módszert is alkalmazhatunk, nem kell attól tartanunk, hogy összekuszálódnak a dolgaink.

De mindenek előtt szükségünk lesz különféle címkéző anyagokra. Érdemes beszerezni pár jelölőfilcet és áttetsző ragasztószalagot. A címkéket magunk is elkészíthetjük, de ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, töltsünk le néhány címke sablont az Internetről. Természetesen igény esetén a címkéket a kiválasztott költöztető cégtől is beszerezhetjük.

Miután minden szükséges felszerelést beszereztünk már csak ki kell választanunk a számunkra legszimpatikusabb címkézési módszer.

Színkódos címkézés

színkódos címkézés költözéskor

Különböző színű címkékkel jelöljük a költözéskor használt dobozokat, így később sokkal könnyebbé tehetjük a kipakolást. Ez a módszer hatékonyan kombinálható a „helysigék szerinti” címkézési módszerrel, ha minden helyiséget külön színnel jelölünk.

Például írjuk sárga jelölőfilccel a „konyha” szót az egyik dobozra, kék jelölőfilccel a „nappali” szót egy másikra és így biztosak lehetünk abban, hogy a költöztetők a megjelölt helyiségbe teszik majd le az adott dobozokat. Fontos, hogy jó minőségű, lehetőleg vízálló jelölőfilcet használjuk, így nem fog elmosódni a felirat akkor sem, ha eső vagy hó esik a költözés napján. A színkódos jelölés még feltűnőbbé tehető ha a felcímkézett dobozokat a címke színével megegyező színű ragasztószalaggal zárjuk le.

Helyiségek szerinti címkézés

A helyiségek szerinti címkézésről már több korábbi bejegyzésünkben is esett szó, azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezzel a módszerrel mennyi időt és energiát megtakaríthatunk a kipakolás során.

Fontos, hogy a doboz minden oldalára kerüljön címke, így akkor is látjuk, hogy melyik doboz melyik helységbe való, ha esetleg a dobozokat egymásra pakolják és takarásban van a tetejük, az oldaluk vagy éppen az aljuk. Ezzel a módszerrel azt is elkerülhetjük, hogy a dobozokat forgatni kelljen a címke megtalálásához.

Fontossági sorrend szerinti címkézés

Ez a módszer többféleképpen is alkalmazható. Segítségével meghatározhatjuk, melyik doboz kerüljön fel először a költöztető járműre és melyik legyen az utolsó. Ezzel a költöztető szakemberek munkáját is megkönnyíthetjük, hiszen be tudják osztani, melyik dobozokat kell először leszedni a járműről és bevinni a megjelölt helyiségbe.

A fontossági sorrend szerinti címkézés a kipakoláskor is nagy segítséget jelenthet. Megjelölhetjük, melyik dobozokat kell először kipakolni és melyiket később. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy olyan tárgyakat tartalmazó dobozt pakoljunk ki először, amire nincs szükség a költözést követő első néhány napban.

Számkódos címkézés

Ez a módszer – a színkódos címkézéshez hasonlóan – hatékonyan kombinálható más címkézési módszerekkel. Fontos, hogy írjunk egy listát, hogy melyik szám melyik helyiséget jelöli és, hogy milyen tárgyak találhatók az egyes dobozokban.

A módszer segítségével meghatározhatjuk, hogy az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es doboz a konyhába kerül. A munkafolyamat felgyorsítása érdekében természetesen a helyiség nevét is ráírhatjuk a dobozra.

Tárgyak szerinti címkézés

A tárgyak szerinti címkézés önállóan nem, csak egy másik címkézési módszerrel együtt alkalmazható hatékonyan. Készítsünk egy listát, hogy melyik dobozba milyen tárgyak kerülnek. A tárgyakat célszerű funkció szerint csoportosítani. Például az ágyneműk, törölközők és párnák kerülhetnek egy dobozba. A kisebb elektronikai eszközöknek külön dobozt jelöljünk ki!

Fontos, hogy olyan módszert válasszunk, ami számunkra a legmegfelelőbb. Minden ember más, mindenkinek más módszer válik be. Ez költözéskor is igaz. Ha úgy érzi, bizonytalan vagy segítségre lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Költöztető szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter