Hasznos tippek a stresszmentes költözésért

2017. november 07.

Stresszmentes költöztetés - visszuk.hu

A költözés általában nehéz időszak egy ember életében. Rengeteg utánajárással, kereséssel és erőfeszítéssel jár megtalálni álmaink új otthonát. Ám a feladat egyáltalán nem lehetetlen és a költözés sem feltétlen okoz majd idegtépő pillanatokat, sőt.

Pár egyszerű szabály betartásával a legbonyolultabbnak tűnő költözés is könnyed és izgalmas feladattá válhat. Így hát mielőtt ellepnék a lakást a kartondobozok, érdemes átolvasni az alábbiakban összegyűjtött praktikus tippeket és tanácsokat.

1. Szervezésre fel!

Sokan nem is gondolnák, hogy a költözés nem a furgonba való berakodással kezdődik. Szerencsés esetben elegendő idő jut a szervezésre, ami a stresszmentes költözés egyik legfontosabb záloga.

És hogy mit is jelent ez pontosan?

A költözés rengeteg papírmunkával jár, amit érdemes minél előbb elkezdeni. Jelöljünk ki egy mappát, amibe csak a lakhelyváltással kapcsolatos dolgokat jegyezzük fel, pl.: költöztető cégek, egyéb szolgáltatók elérhetőségei, az ingatlanügynök telefonszáma, címek, weboldal címek, orvosi ügyelet telefonszáma stb.

A költözés során az összes számlát és egyéb dokumentumot ebbe a mappába tegyük, így biztosan nem veszik el egy fontos irat sem.

2. Kutatómunka

Ha már megtaláltuk álmaink lakását, amennyire időnk és energiánk engedi, végezzünk kutatást és tudjunk meg mindent, amit csak lehet új lakóhelyünkről.

Ez különösen akkor lényeges, ha messzire költözünk régi otthonunktól. Vegyük szemügyre az iskolákat, a környéket, a tömegközlekedési és vásárlási lehetőségeket.

Derítsük ki van-e a közelben orvosi rendelő és gyógyszertár. A környék megismerése sokat segíthet a költözéskor, nem beszélve arról, hogy ezzel több hétnyi stresszt is megspórolhatunk.

3. Tervezzük meg a költözés idejét

Költöztetést tervezzük meg időben

Sokan úgy vélik, a legjobb nap a költözésre a péntek, de ha jobban belegondolunk a kedd is ugyanolyan jó lehet, sőt még jobb is, főleg azon családok számára, ahol iskolás korú gyermekek vannak.

Ha van rá lehetőségünk vegyünk ki szabadságot hétfőre, keddre és szerdára. Szombaton, vasárnap és hétfőn elvégezhetjük az utolsó simításokat, kedden költözhetünk és szerdán elkezdhetünk kipakolni az új helyen, amíg a gyerekek iskolában vannak.

Természetesen ez csak akkor jó megoldás, ha nem költözünk túl messzire. Ha nemzetközi költözést tervezünk, igyekezzünk a nyáriszünetre időzíteni a lakhelyváltást.

Hasonlóan kell eljárnunk akkor is, ha bérleményben élünk. Mindenképpen beszéljük meg a főbérlővel, hogy mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy elhagyjuk az ingatlant. Célszerű minimum egy hetet szánni a költözésre, így biztosan stresszmentes lesz az átmeneti időszak.

4. Kezdjük a készülődést minél előbb

Már hetekkel a költözés előtt célszerű nekilátni a pakolásnak, csomagolásnak, ha nem akarjuk, hogy rövid idő alatt katasztrófa súlytotta övezetté váljon a lakás.

A költözés remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk sosem vagy alig használt dolgainktól. Erre számtalan megoldás létezik. Szervezzünk garázsvásárt vagy hirdessük meg az eladásra szánt holmikat interneten.

Csoportosítsuk a tárgyakat, amiket egy dobozba csomagolunk, így biztosan hamar megtaláljuk őket az új lakásban. Ha magunk végezzük a csomagolást, érdemes körbejárni néhány közeli áruházat, hátha akad nálunk üres kartondoboz, amit használhatunk.

Távolítsuk el az égőket a lámpatestekből, tegyük a szárazárut (pl.: liszt, cukor, keményítő) lezárható műanyag tasakokba és csomagoljuk egy helyre az összes apróságot, amik elveszhetnek a költözés során. Ezekkel az előkészületekkel maga a dobozolás már szinte gyerekjáték lesz.

5. Írjunk listát és címkézzük fel a dobozokat

A lista és a címkézés nagy segítség lehet, ha számon akarjuk tartani, mi hova kerül a költözéskor. Miután mindent bepakoltunk a dobozokba, fogjunk egy vastag tollat és mindegyik dobozra írjuk rá, hogy mit tartalmaz (pl.: konyhai tisztítószerek) és melyik helyiségben kell majd kibontani (pl.: hálószoba, fürdőszoba).

Listakészítéskor papíralapú megoldás helyett választhatunk telefonos applikációkat is. Számos alkalmazást kifejezetten azért fejlesztettek, hogy segítséget nyújtsanak költözéskor és mivel a telefon mindig nálunk van, így biztosak lehetünk benne, hogy nem veszítjük el a gondosan összeállított listát.

6. Szereljük szét az instabil bútorokat

Instabil bútorokat szereljük szét költözéskor

Ha már minden apróságot becsomagoltunk, jöhetnek a bútorok. A nagyobb bútordarabokat mindenképpen érdemes szétszerelni, bár ez attól is függhet, hogy milyen messzire és milyen járművel költözünk.

Minél kevésbé szedjük szét, annál kevesebb idő lesz összeszerelni az új helyen. Erre azonban nem mindig van lehetőség, és kárt is tehetünk a szét nem szedett bútorokban.

Ha egyedi készítésű bútoraink vannak vagy nem merünk egyedül nekiállni a szétszerelésnek, kérjük szakember segítségét. Ezzel sőt időt és kellemetlenséget spórolhatunk meg.

7. Tervezzük meg a helyiségeket

Miután minden sikeresen megérkezett új lakhelyünkre, ne kezdjünk el azonnal kipakolni. A tervezés itt is ugyanolyan fontos.

Egy papírlapra rajzoljuk le a helyiségeket és helyezzük el a rajzon a tárgyakat, bútorokat. Így sokkal gyorsabb lesz a kipakolás és a berendezkedés. Természetesen, ha ismerjük az ingatlant, ahová költözünk, ezeket a terveket már a költözés előtt is elkészíthetjük.

8. Ne féljünk segítséget kérni!

Ha úgy érezzük, a költözés lebonyolítása túl nagy megterhelést jelent számunkra, érdemes megbízni egy költöztető céget a feladattal.

Nem minden cég egyforma, ahogy a szolgáltatások árai sem. A személyes ajánlás a legjobb, de a különböző közösségi média felületek is nagy segítséget nyújthatnak, hogy megtaláljuk a megfelelő szolgáltatót.

Minden esetben olvassuk át korábbi ügyfelek véleményét, tapasztalatait és kérjünk részletes árajánlatot, mielőtt meghoznánk a döntést. Ajánlatkéréskor legyünk őszinték; minden információ fontos lehet.

Mondjuk el, hogyan közelíthető meg az épület, van-e a közelben parkoló stb. A megadott információk alapján a költöztető cég munkatársa el tudja dönteni, hogy mekkora gépjárműre lesz szükség a költözés lebonyolításához.

A fentiekből is egyértelműen kitűnik, hogy a stresszmentes költözés egyik legfőbb kulcsa a tervezés. Ha nincs időnk vagy energiánk megszervezni a lakhelyváltást, bízzuk a költöztetést profi szakemberekre! És a jelmondatunk legyen: csak semmi stressz!

Kérjen árajánlatot, pár órán belül válaszolunk is:

Legutóbbi bejegyzéseink

Kövesse Facebook oldalunkat

Bízza ránk a költöztetést!
Minőség - Pontosság - Megbízhatóság

Ajánlatkérés

Rólunk mondták

"Most hétvégén vettem igénybe a vissszuk.hu szolgáltatásait, és maximálisan meg voltunk elégedve velük. Két nagyon kedves, pozitív hozzáállású, gyors kolléga költöztetett minket. Egyetlen sérülés sem keletkezett a szállítás során, és semmi nem tűnt el. Mindez korrekt áron. A jövőben is bátran ajánlom majd Önöket az imerőseimnek is!"

Somogyvári Tímea

"A fiúk most fejezték be a költöztetést, nagyon szakszerűek voltak! reggel korábban érkeztek pár perccel, így mindenre volt elegendő idő. becsomagoltak mindent, ahogyan kértük, nem volt probléma lépcsőházzal sem. nagyon jó munkát végzett..."

Kőhidi Balázs - Delaware Consulting Hungary

"Nemrég estünk át egy sokunk számára emlékezetes fuvaron Finnországból ami a fiúk profizmusának hála tökeletesen és gyorsan sikerült! Külön figyelmet érdemel a menedzsment higgadsága valamint a tény, hogy Magyarország legerősebb emberét (Misit) küldték hozzánk! Köszönjük Nektek és csak ajánlani tudom mindenkinek a szolgáltatásotokat!"

Fintor András

"Mindig pontosan, a határidőket betartva végezték feladataikat. A kollégák részéről semmilyen negatív észrevétel nem érkezett. Minden ugyanolyan állapotban érkezett meg, ahogyan becsomagolták és kívánt helyre pakolták."

Somos András - SKC-Consulting Kft.

"Szívesen ajánlom mindenkinek a céget, gyors és szép munkát végeznek! Nagy öröm volt, hogy az IKEA bútorokat nem kellett szétszedni.. Segítőkészek, udvariasak, precíz és gyors munkát végeznek! Köszönöm nekik még egyszer!"

Fodor-Kun Eszter