Mire figyeljünk antik tárgyak költöztetésekor?

2018. február 16.

Ha ránézünk egy antik tárgyra, bútorra azonnal eszünkbe jut vajon milyen sorsfordító események volt már szemtanúja a hosszú évek során.

Kik használták és milyen titkokat rejthet?

Nem véletlen tehát, hogy a régiségek sokak számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

Az antik bútorok mindig is „többek” voltak egy átlagos bútordarabnál és nem csak azért mert elképesztően gyönyörűek és értékesek hanem azért is mert rengeteg emlék és érzelem kötődik hozzájuk.

Gyakran generációról generációra öröklődtek családi örökségként és magukba szívták a sok boldog és szomorú pillanatok emlékét. Ezek a bútorok kiállták az idő próbáját és a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.

De mi a teendő akkor, ha a bútor tulajdonosa lakóhelyet vált és költözésre kerül a sor. Egyértelmű, hogy mindenki az szeretné, ha a felbecsülhetetlen értékű régiségei biztonságban lennének a költöztetés során és karcolás nélkül érkezzenek meg új otthonukba.

De hogyan lehet hatékonyan megtervezni az antik bútorok költöztetését? Hogy védjük meg féltett kincseinket a sérülésektől?

Az antik tárgyak költöztetése komoly kihívás történjen akár belföldön vagy országhatárokon át.

A siker érdekében mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni, különösen nemzetközi költöztetés esetén, mert ilyenkor fokozottan kell ügyelni az egyes országok szállításra vonatkozó szabályaira. Nemzetközi költöztetésről részletes információt egy korábbi cikkünkben olvashatnak. Az alábbiakban felsorolunk pár hasznos tudnivalót, melyek minden költözés előtt állónak hasznosak lehetnek.

Bízzuk szakemberre az antik bútorok költöztetését!

A költözés meglehetősen kockázatos vállalkozás. Sok probléma adódhat és túl sok az olyan nem befolyásolható körülmény, ami még a legalaposabban megtervezett forgatókönyvet is tönkreteheti.

Ez különösen akkor igaz, ha értékes tárgyak, például régiségek, antik bútordarabok költöztetéséről van szó. Mivel ezeknek a tárgyaknak az értékbe pénzben nem kifejezhető, ilyen esetben ajánlott költöztető cég segítségét igénybe venni, mert ezzel nem csak időt és energiát spórolhatunk, de megkíméljük magunkat a szükségtelen idegeskedéstől is. A megfelelő előkészület kulcsfontosságú a sikeres költözéshez.

Készítsünk leltárt az antik bútorokról!

Ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk értékes ingóságainkról, célszerű részletes listát írni a bútordarabokról és egyéb, szállításra szánt antik tárgyakról. Haladjunk szobáról szobára és jegyezzük fel minden fontos információt az egyes bútorokról.

Ne csak a helyüket írjuk fel, hanem a gyártás évét és helyét, a gyártó nevét, az anyagot, eredeti célját, az első tulajdonos nevét, a körülbelüli értékét is. És, ami a legfontosabb, pontosan jegyezzük fel a bútordarab jelenlegi állapotát, készítsünk jó minőségű fotókat minden irányból és csatoljuk a képeket a listához. Ezzel kétséget kizáróan bizonyíthatjuk, milyen állapotban volt a bútor a költöztetés előtt.

Tervezzünk előre!

Minél jobban felkészülünk, annál kisebb az esélye, hogy váratlan akadályokba ütközünk a régiségek költöztetése során.

  • Mérjük fel jelenlegi és új otthonunk adottságait. Válasszuk ki azt az útvonalat, amelyen a leggyorsabban és legegyszerűbben mozgathatók a bútorok. Mérjük le a bútorokat és az érintett ajtók méretét. Így meggyőződhetünk arról, hogy a bútorok problémamentesen átférnek-e az ajtón.
  • Készítsünk vázlatos alaprajzot új otthonunkról. Így pontosan megtervezhetjük, hova, melyik helyiségbe kerüljenek az egyes bútordarabok és ezzel elkerülhetjük a későbbi szükségtelen mozgatást.
  • Vizsgáljuk meg új lakhelyünk környezeti körülményeit (hőmérséklet, páratartalom). Ez azért fontos, mert sok esetben az antik tárgyak, bútorok rendkívül érzékenyen reagálnak a hőmérséklet és a páratartalom változására. Ha szükséges, szerezzünk be párátlanító készüléket vagy légkondícionálót.

Készítsük fel a bútorokat a költözésre!

Ürítsük ki a bútorokat, hogy könnyebben lehessen őket szállítani és elkerüljük a sérüléseket. Tisztítsuk meg őket néhány nappal a költözés előtt. Alaposan vizsgáljuk meg a bútort és jelöljük meg a potenciálisan problémás részeket (pl.: elvékonyodott részek, laza belső elemek, rögzítetlen részek stb.).

Ilyen esetben érdemes még a költözés előtt felhívni a költöztető cég figyelmét, hogy az adott bútorok külön odafigyelést igényelnek.

Hogyan csomagoljuk be az antik bútorokat?

Az antik tárgyak, bútorok csomagolás nem gyerekjáték. Méretük, súlyok, sérülékenységük miatt a régiségek költöztetése komoly kihívás még a legtapasztaltabb költöztetők számára is.

A sérülések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes professzonális költöztetőkre bízni a szállítandó értéktárgyak csomagolását. A tapasztalt csomagló szakemberek a legmegfelelőbb csomagolóanyagokat és csomagolótechnikákat alkalmazva készítik fel az ingóságokat a költöztetésre, hogy a folyamat gyors és biztonságos legyen.

Ezzel értékes időt és energiát takaríthatunk meg és nyugodtan szemlélhetjük, ahogy bútorainkat felkészítik a szállításra.

Ha mégis szakember segítsége nélkül szeretnénk becsomagolni az antik bútorokat, tárgyakat, érdemes betartani a következőket:

  • Óvatosan szereljük szét a bútorokat – távolítsunk el minden olyan leválasztható elemet, fiókot, ajtót, polcot, lágalak, üvegajtókat, melyek sérülést okozhatnak. Ezeket egyesével csomaguljuk be buborékfóliába. Az apróbb alkatrészeket, csavarokat, fogantyúkat tegyük egy lezárható műanyag tasakba és ragasszuk a bútor oldalára vagy tegyük az előzőleg becsomagolt fiókok, polcok mellé.
  • Rögzítsük a bútorokat – rögzítsünk minden mozgó elemet, zárjuk be az ajtókat, ha lehetséges és műanyag ragasztószalaggal rögzítsük az egyes részeket, hogy ne mozdulhassanak el a költöztetés során. Ezzel nem csak a bútort, de a költöztetők épségét is védjük! FONTOS: kizárólag olyan ragasztószalagot használjuk, mely eltávolítás után nem hagy nyomot a bútor felszínén!
  • Biztosítsuk a megfelelő védelmet – antik bútorok szállításakor 3 rétegű védelem ajánlott

1. Felszíni védelem: vékony, puha csomagolóanyaggal vonjuk be a bútort és rögzítsük a burkolatot vékony ragasztószalaggal. Ezzel megvédjük a nedvességtől, portól, karcolásoktól és más felszíni sérülésektől.

2. Ütés védelem: megfelelő kipárnázással megóvhatjuk bútorainkat a nemkívánatos ütődésektől a szállítás során. A legjobb megoldás a habszivacs vagy puha takaró. Győződjünk meg róla, hogy a bútort teljesen befedi a burkolat, melyet ragasztószalaggal vagy kötéllel rögzítsünk.

3. Külső védelem: a külső burkolat legyen kemény és lehetőség szerint vízálló. Léteznek kimondottan erre a célra kifejlesztett speciális kartonok, melyek tökéletesen illeszkednek a bútorok vonalához.

Hogyan szállítsuk antik bútorainkat új lakhelyünkre?

Eljött az idő, hogy a megfelelően becsomagolt antik tárgyaik új otthonunkba kerüljenek. A szállítás a költöztetés legkockázatosabb szakasza, ezért nagyon körültekintően járjunk el.

1.) Hívjunk megbízható segítséget – ha úgy érezzük, nem tudunk vagy nem akarunk megbirkózni a feladattal, hívjunk néhány megbízható barátot, akik segítenek felpakolni a bútorokat szállító járműre és lerakodni az új lakhelyünkön. Ez a megoldás határozottan költséghatékonyabb, de nagyobb a sérülés kockázat. A legbiztonságosabb és legkényelmesebb megoldás az, ha professzionális költöztető cégre bízzuk a szállítást. Egy hónappal a költözés előtt érdemes árajánlatokat kérni, így időben el tudjuk dönteni, melyik cég nyújtja a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást. Fontos: az ár fontos tényező, de a megfelelő tapasztalat sokszor még fontosabb! Minden esetben győződjünk meg róla, hogy az adott cég rendelkezik-e megbízható referenciákkal.

2.) Készüljünk elő – vizsgáljuk meg az érintett területet, távolítsuk el az akadályokat, törmeléket, vizet, jeget (téli időszakban különösen ügyeljünk az utak csúszásmentesítésére) és minden mást, ami veszélyt jelenthet a költözés napján. A gyermekeket és háziállatokat tartsuk távol a költözés helyszínétől, hogy elkerüljük a baleseteket.

Mit a teendő az antik bútorokkal a költözés után?

Ha bútoraink megérkeztek új otthonunkba, a következő lépéseket mindenképpen ajánlott elvégezni:

  • Nézzük át a bútorokat alaposan! Ha sérülést észlelünk, tegyük meg a szükséges lépéseket. Keressük fel az illetékes biztosító céget, nyújtsunk be kártérítési kérelmet. A költözés előtt készített leltárral és fotókkal kétséget kizáróan bizonyíthatjuk, hogy a sérülés a költözés során keletkezett.
  • Vigyük a bútorokat kijelölt helyükre és körültekintően szereljük össze őket.
  • Alaposan tisztítsuk meg ingóságainkat és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy még sok éven át megőrizhessék kiváló állapotukat.

Ha költözés előtt áll és úgy érzi, szakszerű segítségre van szüksége, keressen fel minket elérhetőségeink bármelyikén. Kollégáink igyekeznek minden kérdésre válaszolni és minden egyedi igényt – lehetőségeinkhez mérten – kielégíteni. Ügyfeleink elégedettsége számunkra kiemelten fontos! Várjuk jelentkezését!